Industriarbetarnas tidning

Hans Lagerberg gjorde det igen

24 februari, 2004

Skrivet av

I går, på Ivar Lo-Johanssons födelsedag 23 februari, tog författaren Hans Lagerberg emot fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris på 125 000 kronor.

Hur känns det?

– Jodå… Det blev lite sent igår. Så det känns nog bättre i morgon.

”Hans Lagerbergs starka samhällsengagemang och borrande i grundläggande moralfrågor gör honom till en författare i Ivar Lo-Johanssons anda.”

Trött eller ej, med den motiveringen hamnar Lagerbergs namn än en gång i mycket gott sällskap. Tidigare pristagare är bland andra Maja Ekelöf och Per Anders Fogelström. År 1990 tilldelades priset författargruppen Fyrskift. Där ingick Lagerberg tillsammans med Gunder Andersson, Kjell Johansson och Reidar Jönsson.

Sedan dess har han hunnit skriva en del nytt. Den som aldrig har läst en Lagerberg kan förslagsvis ta itu med essäboken Ivar & Eyvind som gavs ut förra året.

– Många säger att den är väldigt rolig att läsa. Jag tror den är bra att börja med.

Boken är ett nära möte med Ivar Lo-Johansson och Eyvind Johnson. Den behandlar deras liv, förhållande till varandra och roller som arbetarförfattare.

Själv lärde sig Lagerberg tidigt skillnaden mellan olika klasser. Modern kom från ett arbetarhem medan fadern hade medelklassbakgrund. Den kulturkrock som uppstod har etsat sig fast i hans medvetande.

– Farfar var folkskollärare, liberal, religiös och nykterist. Morfar var arbetare, sosse och tog en grogg då och då. Farfar betraktades med vördnad, morfar som vem som helst. Men han var snällare och lättare att umgås med. Och så tyckte han inte att man skulle göra sig märkvärdig.

Det där ”att inte vara märkvärdig” har varit ett smått besvärligt ok att bära som författare, tycker Lagerberg. Den som vill nå framgång gör bäst i att hålla sig framme. Det är ett evigt vägande och mätande av vem som är störst och bäst. Ett krig han ofta finner svårt att hantera.

Men oavsett hur flyktigt ett rampljus kan vara skapar 125 000 kronor ändå lite marginaler i hushållskassan. En god bok blir inte till på en kvart. För Hans Lagerberg tar det tre år ungefär. Just nu längtar han bara efter att vårsolen ska börja skina.

– Så att jag kan få åka ut till landet och skriva.

Ivar Lo-Johanssons personliga pris på 280 000 kronor tilldelades Kerstin Thorvall. Bland annat därför att hon ”med djärv precision nyanserat och komplicerat den hittills så mansdominerade bilden av svenskt 1900-tal.”

Litteraturtips:
Hans Lagerberg: Saknar bildning (1980), Små mord, fri kärlek: en biografi om Hinke Bergegren (1992), Förrädare (2000) och Ivar och Eyvind (2003).

Kerstin Thorvall har skrivit den självbiografiskt förankrade romantrilogin När man skjuter arbetare… (1993), I skuggan av oron (1995) och Från Signe – till Alberte (1998). Hennes senaste bok, Upptäckten, är en naken skildring av ensamhet och åldrande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.