Industriarbetarnas tidning

Längre kö ger fler arbeten

11 februari, 2004

Skrivet av

Om arbetslösa söker fler jobb på rätt sätt, skapas på sikt nya arbetstillfällen. Det säger Sandro Scocco, chefsekonom på Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams).

Ams vill att arbetslösa ska söka fler jobb.

– Det handlar inte om att söka flera hundra jobb, som vissa gör. Det handlar om att söka rätt jobb på rätt sätt, säger Sandro Scocco.

Blir det fler jobb bara för det?

– Ja, det blir faktiskt det. Men det tar tid.

Om arbetslösa söker ”rätt” jobb, det vill säga jobb de passar för och har utsikter att få, så ökar konkurrensen kring platserna, säger Sandro Scocco. I en förlängning ökar lönerna mindre eftersom konkurrensen är högre. Det leder i sin tur till att riksbanken är försiktig med att höja räntan. Arbetsgivarna blir då mer benägna att investera och nyanställa – jobben blir fler. Om något år eller två.

– Skulle det gå åt andra hållet och riksbanken satsar på räntehöjning, då blir det färre jobb.

För att få fler att finna de rätta jobben ska Ams avlasta arbetsförmedlarna. Kundtjänster håller på att inrättas, och dessa kan besvara frågor som nu tar upp onödigt mycket av förmedlingarnas tid. På så vis får varje arbetsförmedlare mer tid över till vägledning.

Samtidigt ska bedömningsgrunderna för vilka som anses stå till arbetsmarknadens förfogande preciseras.

För att ha rätt till ersättning måste arbetslösa vara beredda att ta ett ”tillgängligt och lämpligt arbete”. Vad som är tillgängligt och lämpligt bedöms utifrån läget på arbetsmarknaden och med hänsyn till vad som kan begäras av den sökande. Kring dessa bedömningar finns en mängd regler. Exempelvis anses inte ett erbjudet arbete som olämpligt bara för att det inte stämmer med tidigare utbildning eller yrkeserfarenhet. Även om hänsyn till tidigare erfarenheter ska tas. Och om en arbetsgivare vill anställa en person bedöms arbetet som lämpligt, även om den arbetssökande inte själv tycker sig ha vad som krävs.

Ams ska nu precisera reglerna om vad som är lämpligt arbete så att arbetsförmedlingarna tolkar dem mer lika.

– Det är också viktigt att vara tydlig med vad som händer för dem som inte söker anvisade jobb. Eller för dem som söker anvisade jobb men uppenbarligen inte vill ha dem. Det finns exempel på arbetssökande som skriver ”arbetsförmedlingen har sagt åt mig att söka det här jobbet, men jag vill inte ha det”, i sin ansökan, säger Sandro Scocco.

– Det krävs helt enkelt en mer rättssäker bedömning. När står de till förfogande och inte?

I vilken omfattning bedömningarna kan ha slagit fel är svårt att svara på, tycker han. Diskussionerna som leder fram till bedömningarna sker ofta muntligt.

– Dokumentationen är inte fullvärdig. En bättre dokumentation är därför också viktigt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.