Industriarbetarnas tidning

”Övergångsregler inte det viktigaste”

9 februari, 2004

Skrivet av

Övergångsregler är inte det viktiga när EU utvidgas, tycker LO. Behovet av ordning och reda på arbetsmarknaden finns, och har funnits sedan länge.

LO har riktat ett antal krav mot regering och riksdag inför EU-utvidgningen den 1 maj. Bland annat vill LO att huvudentreprenörerna ska göras ansvariga för att underleverantörerna betalar skatt och sociala avgifter, att en nämnd ska införas för registrering av uthyrningsföretag och att kraven för att få f-skattsedel ska skärpas. Med dålig kontroll av f-skattsedlar kan människor tvingas bli egna företagare fast de egentligen är löntagare, och på så vis kan lönerna dumpas.

Organisationen vill också stärka fackets rätt att övervaka arbetsvillkoren. På alla arbetsplatser med kollektivavtal ska facket ha rätt att kontrollera löner och villkor, även för anställda som inte är med i facket.

– Vi har drivit de här frågorna ganska länge, säger Erland Olauson, avtalssekreterare på LO.

– Politikerna tycker alltid att facket kräver en bättre situation på arbetsmarknaden. Men när alla andra länder började kräva övergångsregler, då reagerade även politikerna här. Vi tar chansen att driva våra frågor när vi får den.

Behövs det då inga övergångsregler om era krav uppfylls?

– Politikerna säger att oseriösa arbetsgivare kan använda de sociala system vi har i Sverige för att skaffa billig arbetskraft från andra länder. På det viset kan övergångsregler behövas.

– Jag tror inte för ett ögonblick att någon på estniska landsbygden sitter och tänker ”nu ska jag åka till Sverige och söka barnbidrag”. Men man kan tänka sig att det finns oseriösa arbetsgivare som säger ”kom och jobba för mig i Sverige, du får bara en tia i lön, men du kan få barnbidrag i stället”. Politikerna anser att övergångsregler behövs, så det är möjligt att det gör det.

Framför allt vill LO driva de förbättringar av villkor som behövts sedan länge, säger Olauson. De problem som nu diskuteras i och med utvidgningen finns redan, men om Sverige får tillgång till fler arbetstagare som kan utnyttjas blir problemet större.

Han säger att f-skattsedlar exempelvis har delats ut alldeles för lättvindigt, och att de som får sådana bör kontrolleras.

– Finns det en affärsplan? Kundkontakter? Är det rimligt att anta att den här personen ska bedriva företagsverksamhet?

En ökad kontroll av arbetstagare utanför facket är något som arbetslivsminister Hans Karlsson har uttalat sig positivt om.

– Det tycker jag naturligtvis är bra. Om vi får mer insyn kan vi driva lönediskrimineringen rättsligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.