Industriarbetarnas tidning

Pagrotsky vill lätta på munkavlen

5 februari, 2004

Skrivet av

För att förbättra moralen inom näringslivet vill näringsminister Leif Pagrotsky stärka meddelarskyddet för anställda som avslöjar oegentligheter i företag.

– Lovvärt initiativ, men det blir svårt, säger Kurt Junesjö, pensionerad förbundsjurist.

– Om man ska kunna rucka på de läbbiga system som finns måste man ingripa i skyddet mot att sprida företagshemligheter.

Kurt Junesjö efterlyser ett lika omfattande skydd för anställda i privata företag som för anställda inom det allmänna. För anställda inom kommun, landsting och offentlig förvaltning är huvudregeln att all information är offentlig. De får berätta vad de vet så länge det sagda är tänkt att tryckas. Arbetsgivaren är förbjuden att forska efter vem källan är. Sekretess förekommer i undantagsfall.

– Inom det privata är det egentligen tvärtom. Det är tillåtet att prata bara i undantagsfall. Allt som kan skada arbetsgivaren måste man hålla käft om. Vad som betraktas som företagshemlighet bestämmer till stor del arbetsgivaren själv.

De skydd som redan finns beskriver Junesjö som slag i luften. Privatanställda får berätta om missförhållanden om de utan resultat bett arbetsgivaren åtgärda dessa.

– Inte så svårt för arbetsgivaren att räkna ut vem som har snackat då.

De får också berätta om missförhållanden som är så grava att arbetsgivaren riskerar fängelse.

– Det kräver att arbetstagaren är åklagarutbildad.

Men en eventuell förändring tror Junesjö blir svår att åstadkomma.

– Jag säger lycka till. Men Leif Pagrotsky kommer nog att stöta på en hel del problem i sin egen organisation när man väl börjar utreda det här. De senaste tjugo åren har utvecklingen gått åt rakt motsatt håll.

Skulle moralen inom näringslivet förbättras som en förlängning av ett stärkt meddelarskydd?

– Nej. Den första förutsättningen är att anställningsskyddet måste förbättras. Visstidsanställda vågar inte säga kotte ändå för de är rädda att inte få förnyad anställning. Ett starkare meddelarskydd kan sedan ingå som en andra del. För det tredje måste man motverka en individualisering av anställningsförhållandena där arbetsgivaren belönar trogna slavar. Högre lön kan vara ett bra argument för att hålla käft.

I det långa loppet vinner näringslivet på arbetstagare som vågar säga sin mening, tror Junesjö. Rädslan att information som kan skada företaget läcker ut är missriktad.

– Orädda arbetare är effektivitetsbefrämjande. Orädda arbetsgivare som vågar ta kritik också. Jag har pratat med företagsledare som arbetar för ett sådant klimat, och arbetstagarna på sådana arbetsplatser utvecklar egna initiativ så att det sjunger om det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.