Industriarbetarnas tidning

Få svenskar fuskar med sjukskrivning

30 juni, 2004

Skrivet av

Att svenskar fuskar med sjukpenningen är ovanligt. Det visar en undersökning från Riksförsäkringsverket.

Enligt Statistiska centralbyrån tror nära hälften av svenska folket att fusk med bidrag och ersättningar är vanligt. En färsk undersökning som Riksförsäkringsverket (RFV) har gjort tillsammans med Försäkringskassan visar annorlunda. Inget omfattande fusk har kunnat bevisas. Snarare pekar resultaten åt motsatt håll – få svenskar fuskar, i alla fall med sjukpenningförsäkringen.

Fusk kan alltså inte vara en viktig förklaring till den kraftiga ökning av sjukskrivningar satte igång under senare delen av nittiotalet, konstaterar RFV.

Utredarna har gjort slumpvisa hembesök hos sjukskrivna. De har också undersökt sjukskrivnas taxerade inkomst för att upptäcka oförklarligt höga inkomster. Inget av dessa angreppssätt har visat på något fusk.

Den enda del av undersökningen som ledde till polisanmälningar var noggranna uppföljningar av anmälningar om misstänkt fusk till försäkringskassan. Av 453 anmälningar blev bara 17 personer polisanmälda.

Samtidigt lämnar utredningen flera frågor obesvarade. Omfattningen av sjukskrivna som jobbar svart är svår att undersöka. Och för att säkert veta hur stort ett eventuellt fusk är krävs fler undersökningsmetoder.

– Det finns all anledning att utveckla kontrollmetoderna, säger Anna Hedborg, generaldirektör för Riksförsäkringsverket.

– Men vi kan säga att det inte är så vanligt med fusk att var och varannan gör det. Det känns viktigt att kunna visa det.

Anna Hedborg tror inte att svenskarna har blivit sjukare i medicinsk mening. Snarare handlar ökade sjukskrivningar om förändrade attityder i samhället, säger hon.

– Och det är inte detsamma som fusk, utan en allmän värderingsförändring.

Just nu ser ändå trenden ut att vända. I maj i år uppbar 284 000 människor sjukpenning. Det var 50 000 färre än i maj året innan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.