Industriarbetarnas tidning

Allt fler ringer fackets sommarjour

16 juli, 2004

Skrivet av

Rekordmånga sommarjobbare har redan tagit kontakt med LO:s sommarjour – nära 2000. Av dessa jobbar 102 inom industrin.

Det finns färre sommarjobb än på länge. Som en konsekvens ökar utrymmet för konkurrens med låga löner och dåliga villkor.

– En sommarjobbare som ringde hit sa: ”Om inte jag tar det här jobbet finns det hundra andra som är beredda att göra det”, säger Johan Ingelskog, ungdomsombudsman på LO.

– Ofta är det så situationen ser ut.

Problemen verkar öka inom de flesta branscher. Även från industriföretag kommer fler samtal än tidigare. Av 102 kontakter från industriarbetsplatser kommer hälften från ungdomar på metallföretag. Det är också där de flesta industrijobben finns.

Från pappers- och grafikerföretag har bara några få sommarjobbare hört av sig.

Huvuddelen av ungdomarna som får problem jobbar på små företag. Oftast utan, eller med svag, facklig representation. De ruggigaste arbetsplatserna finns liksom tidigare inom handel, kommunal sektor, hotell och restaurang. Industrins arbetsgivare står hittills inte för de riktiga skräckexemplen, enligt Johan Ingelskog.

– En kille fick en uppsägningstid på två veckor, trots att han skulle ha haft en månad. Några tjejer har inte fått anställningsbevis, och vi har fått en del samtal om fel löner.

Hittills i sommar har nästan 2 000 ungdomar tagit kontakt med jouren. Det är en fördubbling jämfört med förra året. Det tidigare rekordet från 2002 är därmed också passerat, då hörde 1 700 ungdomar av sig under samma tid.

Utöver att villkoren i år har blivit sämre för sommarjobbare, ser Johan Ingelskog ytterligare en förklaring till ökningen.

– Vi har blivit bättre på att marknadsföra oss. Kanske ställer ungdomar mer krav på arbetsgivaren och vill ta reda på vilka villkor som ska gälla.

LO:s sommarjour har öppet mellan 08.00 till 18.00 varje vardag och har nummer 020-56 00 56. Det går också bra att skicka e-post. Gå in på www.lo.se/ung och klicka på länken ”maila fackets hjälptelefon” i rutan ”sommarjobb” till höger.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen