Industriarbetarnas tidning

”GFF letar syndabockar”

6 juli, 2004

Skrivet av

Grafiska Företagens Förbund går till offentligt angrepp mot fackklubben på Interprint och ledningen för Grafiska fackförbundet. ”Obegripligt, osakligt och obalanserat”, svarar grafikernas förbundsordförande Jan Österlind.

Grafiska Företagens Förbunds (GFF) vd, Lars Josefsson, uttalar sig i hårda ordalag på den egna hemsidan. Han angriper både en ”oresonlig fackklubb” på Interprint, och anser att grafikernas ledning inte har agerat tillräckligt kraftfullt. Det är fackets fel att 180 personer riskerar att förlora jobbet, anser Lars Josefsson.

– Vi måste uppfatta det här som att det ligger i GFF:s intresse att gå till öppet politiskt angrepp på vår förbundsledning, säger Jan Österlind.

– Alla som sysslar med strategiska ekonomiska investeringar förstår att tryckeriets framtid inte kan handla om hur ett femskift ska se ut. GFF letar efter syndabockar utanför sin egen organisation.

Han säger att det är märkligt om GFF tror att det är facket snarare än Interprints ägare i Kanada som har inflytande över om bolaget ska satsa på Sverige, om ett nytt hyresavtal för lokalerna i Kungens kurva ska undertecknas eller inte, och så vidare.

– Jag kan bara konstatera att det nu har tecknats ett avtal om femskift där ute. Det är naturligtvis väldigt bra att man kommer överens.

Jan Österlind har väldigt svårt att förstå vad som ligger bakom GFF:s agerande.

– Vi ska utvärdera det de har sagt och varför. Sedan får vi fundera över hur vår relation med GFF ska se ut i framtiden.

Den kritik som GFF riktar i meddelandet på hemsidan uttrycker sig i allmänna ordalag. Bland annat har ”facket och personalen på Interprint ställt krav långt utanför branschens kollektivavtal”.

Dagens Arbete har sökt vd Lars Josefsson för ett förtydligande. Han semestrar utomlands och har inte gått att nå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.