Industriarbetarnas tidning

Metall tvingade fram avtal

12 juli, 2004

Skrivet av

Vreten i Skövde hyrde in litauiska svetsare och betalade dem 38 kronor i timmen. Metall tog strid. Nu har det litauiska företaget blivit medlem i Teknikföretagen.

Vreten struntade i att förhandla med facket innan de hyrde in svetsare från det litauiska företaget Onuris. Sedan försåg de svetsarna en lön på 38 kronor i timmen, plus potatis, pasta och fiskekort.

Metall har rutit till ordentligt, och nu har Teknikföretagen beviljat Onuris tillfälligt medlemskap.

Enligt Erik Andersson, chef för Metalls avtals- och arbetsrättsenhet, är det första gången något liknande händer.

– Det öppnar upp för någonting nytt som vi måste förhålla oss till. Självklart är det bättre än inget kollektivavtal alls, men vi vill inte att det ska bli så att de får gå på lägstalöner. Vi vill att de ska ha branschens genomsnitt.

– Men det är absolut ett steg i rätt riktning, absolut. Nu gäller det att upplysa svetsarna om fördelarna med att gå med i facket också. Vi vet inte vilken information de har fått om oss, eller av vem. Av någon anledning törs de inte gå med i Metall.

Lokalavdelningen i Skövde kommer nu att kalla till lokal förhandling med Onuris.

Dyker Onuris representanter upp tror du?

– Det ser väl mörkt ut. De har varken svarat på telefon, fax eller meddelanden vi har lämnat. Jag tror inte att sista ordet är sagt i den här historien.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.