Industriarbetarnas tidning

Bidragsfusk kan förklara gjuteriflytt

24 november, 2004

Skrivet av

Metallklubben på gjuteriet var övertygad om att företagets affärer med den finska kommunen stred mot EU:s regler. Nu ser EU-kommissionen ut att ge klubben rätt.

För drygt ett år sedan beslutade Componenta Corporation att gjuteriet i Alvesta skulle läggas ner. Huvudmaskinen skulle flyttas till Karkkila i Finland.

Dyrt och obegripligt, tyckte arbetarna på gjuteriet.

Facket misstänkte tidigt att den affär som Componenta gjort med Högfors kommun där Karkkila ligger, var helt avgörande för företagets beslut. Kommunen köpte till ett högt pris ut Componentas andel i det fastighetsföretag som kommunen och företaget ägde gemensamt.

I princip får medlemsstater i EU inte stödja enskilda företag. Metallklubben på gjuteriet i Alvesta ansåg därför att affären måste strida mot konkurrensreglerna, och gjorde en anmälan till EU-kommissionen.

– Vi har blivit idiotförklarade som drivit det här säger Peter Johnsson, före detta klubbordförande i Componentas metallklubb.

– Det var ingen som trodde att vi skulle få rätt. På näringsdepartementet var det knäpptyst, de svarade inte ens på våra brev. Men nu händer saker på allvar.

Kommissionen har inlett en formell granskning av kommunens och företagets förehavanden. Enligt de uppgifter som hittills kommit fram är det tveksamt om det pris som kommunen betalat för fastighetsföretaget är rimligt, anser kommissionen.

Dessutom har utredningen visat att försäljningsavtalet mellan kommunen och företaget förutsatte att Componenta skapade 50–70 nya arbetstillfällen i Högfors genom att flytta dit produktion.

Kommissionen kan inte heller se att det misstänkta stödet skulle kunna godkännas som regionalt investeringsstöd, eftersom Högfors inte ligger i något stödområde.

Den finska staten har nu några veckor på sig att svara på kommissionens tvivel och lämna egna synpunkter. Om stödet bedöms vara olovligt måste Componenta betala tillbaka de pengar kommunen anses ha bidragit med.

Nedläggningen av gjuteriet i Alvesta finns det dock ingen som kan göra något åt.

– Bittert, tycker Peter Johnsson.

– Jag är uppväxt på det där företaget och har sett det blomstra. Nu är alltihop slaktat och det är ren idioti.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?