Industriarbetarnas tidning

Inga dolda bidrag till Componenta

24 januari, 2005

Skrivet av

Den finska kommunens affär med Componenta var inte ett dolt bidrag för att locka företaget från Alvesta till finska Högfors. Det säger finska staten i sitt svar på EU-kommissionens tvivel.

I mars förra året anmälde metallklubben på gjuteriet i Alvesta fastighetsaffären till EU-kommissionen.
Bakgrunden var att Componenta i augusti 2003 meddelat att gjuteriet i Alvesta skulle lägga ner. Huvudmaskinen skulle flyttas till fabriken i Högfors, Finland.

Metallklubben misstänkte att den affär som Componenta gjort med den finska kommunen var avgörande för beslutet. Kommunen köpte ut Componentas andel i det fastighetsföretag som den och Componenta ägde gemensamt. En affär som måste strida mot EU:s konkurrensregler, ansåg klubben.

EU-kommissionen höll med om att det pris som kommunen betalat verkade orimligt högt. Enligt den finska tidningen Hufvudstadsbladet har Finland och Högfors stad nu svarat på klagomålen. Stadens ledning anser att fastighetsföretagets prissumma motsvarat marknadsvärdet.

Stadssekreterare Harri Lipasti medger också att affären kan ha påverkat Componentas beslut att flytta från Sverige.

– Det är möjligt, men absolut inte olagligt. EU utreder om vi har betalat ett överpris för aktierna. Det har vi inte gjort, säger han till tidningen.

Enligt Mats Bergström, lektor i juridik vid Växjö universitet, kan det dröja många månader innan kommissionens slutgiltiga yttrande kommer.

– Man ska komma ihåg att kommissionen inte är ute efter millimeterrättvisa. De vill snarare att medlemsstaterna ska lära sig hur de ska bära sig åt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.