Industriarbetarnas tidning

Fel att flytta Sprängämnesinspektionen

1 februari, 2005

Skrivet av

Enheten för brandfarliga och explosiva varor kommer eventuellt att flyttas från Stockholm till Karlstad. Förslaget hotar säkerheten för en redan utsatt grupp arbetare, enligt facket på Eurenco Bofors i Karlskoga.

Den statliga lokaliseringsutredningen föreslår att en rad statliga verksamheter flyttar från Stockholm. Tanken är att ge de regioner som drabbats av försvarsnedläggningar nya arbetstillfällen.

Den gamla Sprängämnesinspektionen gick för några år sedan samman med Räddningsverket och blev enheten för brandfarliga och explosiva varor, Bex. Redan då var industrifacket kritiskt till hur verksamheten sköttes.

Personalen på Bex hann inte göra det den skulle och ärendena samlades på hög. Framför allt blev tillsynen lidande, säger Sven Nordwall, huvudskyddsombud på Eurenco Bofors i Karlskoga.

– Är man inte ute och tittar på hur verksamheten ser ut är det klart att risken för olyckor är stor.

För ett år sedan uppvaktade fack och arbetsgivare Räddningsverket. Efter det har enheten nyanställt personal och verksamheten förbättrats. Men Sven Nordwall tror att förslaget att flytta Bex från Stockholm återigen kommer att skapa problem.

– Den kompetens som finns följer inte med. Och det är spetskompetens vi talar om. Det finns inga utbildningar eller skolor de kan plocka folk till verksamheten från.

Även Lena Tistad, chef för Bex, är kritisk till förslaget. Hon anser att den personalsammansättning som nu finns på enheten är bra.

– Det är väldigt populärt att skrika om kompetens i såna här sammanhang. Men det är verkligen ett slags specialkompetens vi försöker anställa.

– De ska helst ha industrierfarenhet, myndighetserfarenhet och internationell erfarenhet på EU-nivå. Den kompetensen är svår att hitta inte bara i Värmland, utan var man än söker.

Om Bex flyttar till Karlstad, hur många följer med tror du?

– Det blir två till tre av tjugo. Inte fler.

Utredningen är nu ute på remiss hos de berörda myndigheterna. I mitten på april beräknas förslaget vara färdigt och därefter ska riksdagen fatta beslut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.