Industriarbetarnas tidning

Invandrare får prova-på-platser

1 februari, 2005

Skrivet av

Inom kort blir de så kallade prova-på-platserna verklighet. Meningen är att invandrare med liten erfarenhet av svensk arbetsmarknad ska få en snabb chans till anställning.

Prova-på-platserna kommer att fungera som en arbetspraktik. Alla med liten erfarenhet av arbetslivet har möjligheten att få en plats, men åtgärden riktas främst mot nyanlända invandrare.

Praktiken varar i tre månader och praktikanten ska på arbetsplatsen få visa upp sin yrkeskompetens. Tanken är att ge invandrare en snabbare och bättre chans till anställning.

– Nytt med det här är att man kan få en prova-på-plats samma dag som man skriver in sig på arbetsförmedlingen, säger Thord Pettersson, utredare på LO.

– I vanliga fall kan det ta flera år innan nyanlända invandrare får en chans att komma i kontakt med arbetslivet.

Åtgärden är en av flera som kommit till genom ett samarbete mellan regeringen och Svenskt Näringsliv. Regeringen har också tillsammans med LO, TCO, Saco, Landstingsförbundet och Svenska kommunförbundet skrivit på en avsiktsförklaring om att förbättra invandrares möjligheter på arbetsmarknaden.

De fackliga centralorganisationerna har åtagit sig att genom medlemsförbunden underlätta för arbetsgivare att ta emot praktikanter. Det lokala facket ska dessutom få yttra sig över arbetsgivarens lämplighet.

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams har fått i uppdrag att samordna insatserna. Femtio miljoner statliga kronor är avsatta och uppskattningsvis 20 miljoner kommer att gå till praktikplatser. Det räcker förmodligen inte till mer än runt 1 200 platser, berättar Göran Ferm, handläggare på Ams.

– Det här är än så länge en försöksverksamhet där parterna ville gå varandra till mötes för att prova vägar tillsammans. Att centralorganisationer går samman så här kring en målgrupp är ovanligt.

Åtgärden träder i kraft i dag (1 februari). Men arbetet är försenat, berättar Göran Ferm. I bästa fall blir platserna verklighet den 11 februari.

Ett liknande initiativ har tidigare kommit från fack och arbetsgivare inom industrin. Men det så kallade integrationsavtalet stoppades eftersom det genom att särbehandla invandrare bedömdes diskriminera andra grupper på arbetsmarknaden.

Den problematiken rör inte Ams.

– Enligt svensk lag har Ams sedan den 1 juli 2003 rätt att positivt särbehandla, säger Göran Ferm.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?