Industriarbetarnas tidning

Emmaboda Glas varslar

21 mars, 2005

Skrivet av

Emmaboda Glas varslar tjugo. ”Det är det fjärde varslet på 39 månader. Vi börjar bli rätt trötta nu”, säger Industrifackets klubbordförande Thomas Rolfson.

– Vi har fullt upp och jobbar övertid. Det är tänkt att vi ska producera lika mycket med ännu mindre folk och jag kan inte se hur vi ska hinna med.

De anställda på Emmaboda Glas börjar bli härdade. Blir de tjugo varslade av med jobben har fabriken tappat över hundra man sedan december 2001. Produktionen ska nu gå runt på 138 personer. Thomas Rolfson tror inte att det kommer att gå. Förmodligen måste företaget ta in folk redan om några månader, säger han och saknar en långsiktig strategi.

– Är det ekonomiska problem tar de den enklaste utvägen genom att säga upp våra medlemmar. Vi ser att det saknas kontinuitet i ledningen. Vd och ledningsgrupp har bytts ut flera gånger de senaste åren.

Emmaboda Glas tillverkar förädlingsprodukter som isolerglas, brandskyddsglas och screentryckt glas. Fabriken har under senare år tappat all tillverkning av större serier, berättar Thomas Rolfson.

– Konkurrensen kommer främst från de baltiska staterna och Polen. Framtiden är väldigt oviss. Men vi är den enda fabrik de har i Sverige av den här typen och jag tror det är vår räddning. Ägarna vill inte släppa Sverige helt.

Emmaboda Glas ägs av den franska glasjätten Saint-Gobain. Dagens Arbete har försökt nå företagets vd Harald Jacobsen. Han har under dagen inte gått att nå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.