Industriarbetarnas tidning

Förlikning i Helsingborgs-tvist

14 mars, 2005

Skrivet av

Muaad Al Azzawi ansåg att han avskedats utan anledning och stämde med hjälp av facket sin arbetsgivare inför tingsrätten. Men rättegången är inställd. Företaget betalar Muaad 100 000 kronor mot att han inte går tillbaka till jobbet.

Muaad Al Azzawi och hans arbetsgivare på WM Press i Helsingborg har olika versioner om det som hände på morgonen den andra december förra året.

Enligt Muaad puttade och drog chefen in honom i matsalen. Där blev Muaad tillsagd att ta av sig arbetskläderna och gå hem. Något han uppfattade som ett avsked. Anledningen var att han, på grund av svår huvudvärk, inte ville stå och slå i metall utan i stället arbeta med de uppgifter han vanligtvis utförde, vid pressen. Enligt facket bekräftade företaget att Muaad var avskedad vid senare förhandlingar.

WM Press har i stället hävdat att Muaad uppträtt hotfullt och därför uppmanades att gå hem för dagen. Muaad avskedades inte, enligt företaget, vare sig i matsalen eller senare. Han berättade inte om sin huvudvärk och han blev inte släpad utan fick en kamratlig hand på axeln.

Muaad stämde företaget med hjälp av Metall men tingsrättens ledamöter fick aldrig chans att ta ställning till vad som verkligen hänt. Facket och WM Press har nu träffat en överenskommelse. Företaget betalar Muaad 100 000 kronor. En summa nästan lika stor som det allmänna skadestånd han krävde.

– Att det blev en förlikning var ganska väntat, berättar Björn Lindberg på Metalls avdelning i Helsingborg.

– Företaget tyckte inte om publiciteten. Och Muaad ville till slut inte gå tillbaka efter det han varit med om, inte när han satte sig ner och funderade.

Muaad själv är nöjd med uppgörelsen. Men han är bekymrad över att han blivit av med sitt jobb.

– Jag ville inte jobba där igen. Nu hoppas jag bara att jag hittar ett nytt jobb snabbt. Det är svårt att få jobb. Jag är utbildad CNC-operatör men tar vilket jobb som helst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.