Industriarbetarnas tidning

”Bra att få mer tid”

3 maj, 2005

Skrivet av ANNA TIBERG och HARALD GATU

En pressad förbundsstyrelse tvingades till reträtt. Förra veckan sa den nej till sammanslagning med Metall. Nu ska Industrifackets kongress få ta slutgiltig ställning. Dagens Arbete har talat med ledamöter i styrelsen som först sa nej och sedan nja.

– Utifrån den opinion som varit ute i avdelningen så har vi övervägt den här frågan noga och kommit fram att det blir bäst så här, säger Åke Nilsson, ledamot i Industrifackets förbundsstyrelse från avdelning 4 i Blekinge.

– Nu finns det möjlighet för överstyrelsen att i lugn och ro ta ställning till underlaget och ge en rekommendation till kongressen senare i höst.

Den möjligheten har väl funnits tidigare?

– Jovisst, men det har varit för kort om tid. I vår beslutsorganisation är det svårt att få ut information.

Varför?

– Därför att vi har en överstyrelse som sammanträder ett antal gånger per år. I Metall är det förbundsstyrelsen som fattar beslut.

Vivi-Ann Roos, avdelning 11 Jönköping var en av de förbundsstyrelseledamöter som gav sitt stöd åt förbundsstyrelsens nej förra tisdagen. Hon ser positivt på överstyrelsens beslut att låta kongressen ta slutgiltig ställning.

– Det är helt okej för min del. Vi har haft ont om tid och sätta oss in i alla frågor och nu får vi mera tid, det är bara bra.

Men var det inte ett bakslag för förbundsstyrelsen eftersom ni först rekommenderat överstyrelsen att säga nej till en sammanslagning?

– Nej, så ska man inte se det. Den rekommendation vi gav överstyrelsen var att vi behöver mer tid innan vi kan ta slutgiltig ställning.

Tror du mer på en sammanslagning med Metall i dag än vad du gjorde förra veckan?

– Det vill jag inte svara på.

Har det kommit fram något som förändrar bilden?

– Inga kommentarer.

Det har föreslagits att det nya förbundet ska få ett förbundsråd med beslutanderätt kring budget och verksamhetsplanering. Duger det lika bra som en överstyrelse?

– Jag uttalar mig inte i den frågan.

Annika Lagerstedt, avdelning 10 Södra Älvsborg är nöjd med överstyrelsens beslut.

– Det var inte helt fel.

Tror du mer på en sammanslagning med Metall nu?

– Ingen aning, det vet jag inte. Men jag vill inte säga mer nu.

Hans-Erik Svensson, avdelning 8, Gotland:

– Det har gått upp för alla inblandade att de inte har fått någon information på klubbar och avdelningar runt om i landet.

Metall har kommit med en eftergift, en viss beslutanderätt i förbundsrådet, vägde det in?

– Om man kallar det för eftergift så, visst.

Jan Svensson, avdelning 2, Nordvästra Skåne:

– Det handlar om information och förankring, diskussion och demokrati ut mot avdelningar, klubbar och medlemmar, det har varit lite si och så med det. Beslutet har växt fram under resans gång och det tycker jag är bra.

Man har enats kring en viss beslutanderätt i förbundsrådet, vägde det in?

– Det är en av pusselbitarna naturligtvis. Det stora har ändå varit de reaktioner som har kommit, det har vi sett på alla de mail som kommit in.

Diskuterades alternativet att låta kongressen avgöra redan på förbundsstyrelsemötet?

– Det har gått som en röd tråd genom alla diskussioner kan man säga. Det blev så att det mognade fram till sist, i slutändan.

– Beslutet känns bra, det känns härligt faktiskt. Det har varit hektiska dagar, många diskussioner och sedan alla reaktioner, frågan har lyfts på ett helt annat sätt.

Peter Danielsson, avdelning 7, Kalmar:

– Det kom ganska många reaktioner utifrån medlemmar, klubbar och avdelningar. Vi kom fram till att vi ska ut och informera, lägga fram all information så att alla får underlag. Det kändes rätt för min del.

Diskuterades alternativet på förbundsstyrelsemötet?

– Inte på det första förbundsstyrelsemötet.

– Det underlaget som man tog beslut på, där tyckte vi att vi hade anledning att säga nej. Sen kom Metall tillbaka med en fråga som de tyckte att vi kunde lösa. Då sa vi att vi går ut med hela underlaget och så får kongressen fatta beslut.

– Det tyckte vi var ett bra beslut. Det har varit mycket debatt och då måste man ta till sig den kritiken, eller de synpunkterna. Hemma i min egen avdelning respekterar de förbundsstyrelsens beslut. Men det har blivit debatt kring att ställa in kongressen.

Varför fattade ni beslutet att ställa in kongressen?

– Jag vet inte. Vi bedömde att säger förbundsstyrelsen nej och överstyrelsen, då finns det inget att ha kongress om. Sedan får man ta till sig att medlemmar ute i landet tycker annorlunda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.