Industriarbetarnas tidning

Låt dig inte utnyttjas!

13 juni, 2005

Skrivet av AGNETA PERSSON och ANNA TIBERG

Har du barn som fått sommarjobb? Eller är du själv sommarjobbare? Se upp för utnyttjande arbetsgivare! Dagens Arbetes att-tänka-på-lista hjälper dig att hålla kollen.

Hundra tusen ungdomar sommarjobbar varje år i Sverige. För de flesta blir det en rolig och bra erfarenhet. Men en och annan utnyttjas också. Problem är vanligast på mindre arbetsplatser som saknar kollektivavtal, men fula fiskar finns också på större arbetsplatser.

För den som har frågor eller råkar i trubbel på arbetsplatsen har LO Ung en jourtelefon (020-56 00 56) och en hemsida (www.lo.se/ung). Dit kan du vända dig om du har problem eller frågor som har med jobbet att göra.

Hittills har fler än vanligt hört av sig med frågor om allt från hur mycket de bör begära i lön till hur ett anställningskontrakt ska se ut.

– Ett problemområde som är större än vanligt är muntliga överenskommelser, säger Sonnie Knutling som är ansvarig för jouren. Ungdomar blir till exempel redan under våren lovade sommarjobb per telefon men blir sen uppringda av chefen som säger att de måste dra ner, så tyvärr blir det inget.

I ett sånt läge gäller det att kunna bevisa med hjälp av ett vittne att man faktiskt blivit lovad jobb. Kan man inte det, säger Sonnie Knutling, är det arbetsgivarens ord som gäller.

Antalet sommarjobb är färre i år än tidigare. Ändå har fler än vanligt hört av sig.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på, säger Sonnie Knutling. Dels är det tuffare nu när det finns färre jobb, dels har många företag tvingats dra ner.

Anställningsbevis

… ska du kräva så snart som möjligt. Efter en månad är alla arbetsgivare skyldiga att fylla i anställningsbevis, men det bästa är om det kan ordnas första dagen. Anställningsbevis finns att ladda hem på www.lo.se/ung
Provjobb
… är något som många arbetsgivare kräver. Se upp så att du inte blir utnyttjad. Det kan vara okej att provjobba under några dagar, men med lön. Jobba inte gratis.
Svartjobb
… är olagligt. Om det avslöjas blir du anmäld. Du får då betala skatt på det du har tjänat plus ett skattetillägg på 40 procent på den undanhållna skatten. Dessutom faller du utanför de regler och trygghetssystem som finns. Du kan inte räkna med försäkringar och sjukersättning.
Rent teoretiskt kan den som är över 15 år straffas för skattebrott. Men det är väldigt ovanligt att sommarjobbare får straff. Ekobrottsmyndigheten riktar in sig på arbetsgivarna i första hand.
Skattejämka
… är ett sätt att slippa betala in skatt som du sedan ändå får tillbaka efter att du deklarerat. Du får tjäna 16 699 kronor under 2005 utan att skatta. Skattejämkningsblankett får du från skattemyndigheten.
Lönen
…varierar beroende på din ålder, var du jobbar och vilka uppgifter du har. Om facket på din arbetsplats har ett kollektivavtal med arbetsgivaren är du garanterad minst den lön som står i avtalet. Kolla med facket på din arbetsplats. Du kan också gå in på www.lo.se/ung för att se vad som gäller för olika yrkesgrupper. Utan kollektivavtal är arbetsgivaren inte skyldig att följa listan, men många anser det vara en bra rekommendation.
Semesterersättning
… har alla som arbetar rätt till. Den ska vara minst tolv procent på det du tjänar på ditt jobb totalt. Du kan få ersättningen varje månad eller som en klumpsumma i slutet av din anställning.
Lönespecifikation
… ska du få varje månad. Så att du kan kontrollera att du får ut rätt lön och semesterersättning.
Blir du sjuk
… ring och tala om det för din arbetsgivare. Ska du jobba i minst en månad har du rätt till ersättning från arbetsgivaren, 80 procent av lönen, i två veckor. Sen tar Försäkringskassan över. Men den första dagen, karensdagen, får du ingen ersättning alls.

Är du under 13

… får du utföra enklare jobb. Sälja majblommor och tidningar till exempel. Enklare trädgårds- och jordbruksuppgifter går också bra, om arbetet drivs av någon i din egen familj.
Är du under 16
… måste dina föräldrar informeras om vilka skyddsförhållanden som råder på din arbetsplats. För sommarjobb gäller att du inte får jobba mellan åtta på kvällen till sex på morgonen och inte mer än sju timmar om dagen.
Är du under 18
… får du inte arbeta ensam med pengar där det kan finnas risk för rån. Inte heller jobba med farliga kemikalier eller maskiner. I arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1996:1 går det att läsa i detalj vilka regler som gäller för minderåriga. Den går att ladda ner från www.av.se. Gå in under rubriken ”regler”.

Blir du diskriminerad

… på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller handikapp ska du vända dig till en diskrimineringsombudsman. På deras hemsidor hittar du mer information. www.jamombud.se (Jämställdhetsombudsmannen), www.do.se (Ombudsmannen mot etnisk diskriminering), www.homo.se (Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning) och www.ho.se (Handikappombudsmannen). På hemsidorna kan du också göra en anmälan. Du kan också vända dig till facket som hjälper dig att göra en anmälan.

LO Ungs jourtelefon: 020-56 00 56, har öppet alla vardagar, 8-18, året om. Du kan också mejla dina frågor via webbformuläret som du hittar på hemsidan: www.lo.se/ung

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.