Industriarbetarnas tidning

Rusning till LO:s sommarjour

22 juni, 2005

Skrivet av

Dubbelt så många ungdomar som förra året har hört av sig till LO:s jour för sommarjobbare. Få sommarjobb ger oseriösa arbetsgivare chansen att konkurrera med dåliga villkor, tror Johan Ingelskog, undomsombudsman på LO.

Redan den 20 juni hade 1 500 ungdomar tagit kontakt med LO:s sommarjobbsjour. Fortsätter det i den takten kommer den här sommaren slå jourens alla tidigare rekord.
Ökningen beror på flera saker. Jouren har blivit mer välkänd bland ungdomar och det har blivit vanligare att ta kontakt via e-post.

– Men jag tror också att det beror på att det finns väldigt få sommarjobb i år, säger Johan Ingelskog.

– Då ökar konkurrensen och chansen för att mindre seriösa arbetsgivare kan konkurrera med dåliga löner och villkor. Ökningen visar också att det har funnits ett väldigt stort mörkertal av ungdomar som inte hört av sig tidigare år.

Samtal och e-post kommer framför allt från arbetsplatser utan kollektivavtal. Ungdomar på industriarbetsplatser står bara för mellan en till två procent av kontakterna. Som vanligt kommer flest kontakter från ungdomar som jobbar kommunalt och inom hotell och restaurang. Inom de branscherna finns också skräckexemplen. Johan Ingelskog berättar att ungdomar på ett litet café upptäckte att de var bevakade av fem videokameror från alla tänkbara vinklar.

– Man får bevaka personalen. Men de ska informeras om det och arbetsgivaren ska förhandla med facket.

En annan sommarjobbare ringde till jouren efter att ha fått jobba tretton timmar i sträck utan rast och med en lön långt under avtalet.

LO Ungs jourtelefon: 020-56 00 56, har öppet alla vardagar, 8-18, året om. Du kan också e-posta dina frågor via webbformuläret som du hittar på hemsidan: www.lo.se/ung

Dagens Arbetes att-tänka-på-lista för unga sommarjobbare:

Anställningsbevis

… ska du kräva så snart som möjligt. Efter en månad är alla arbetsgivare skyldiga att fylla i anställningsbevis, men det bästa är om det kan ordnas första dagen. Anställningsbevis finns att ladda hem på www.lo.se/ung
Provjobb
… är något som många arbetsgivare kräver. Se upp så att du inte blir utnyttjad. Det kan vara okej att provjobba under några dagar, men med lön. Jobba inte gratis.
Svartjobb
… är olagligt. Om det avslöjas blir du anmäld. Du får då betala skatt på det du har tjänat plus ett skattetillägg på 40 procent på den undanhållna skatten. Dessutom faller du utanför de regler och trygghetssystem som finns. Du kan inte räkna med försäkringar och sjukersättning.
Rent teoretiskt kan den som är över 15 år straffas för skattebrott. Men det är väldigt ovanligt att sommarjobbare får straff. Ekobrottsmyndigheten riktar in sig på arbetsgivarna i första hand.
Skattejämka
… är ett sätt att slippa betala in skatt som du sedan ändå får tillbaka efter att du deklarerat. Du får tjäna 16 699 kronor under 2005 utan att skatta. Skattejämkningsblankett får du från skattemyndigheten.
Lönen
…varierar beroende på din ålder, var du jobbar och vilka uppgifter du har. Om facket på din arbetsplats har ett kollektivavtal med arbetsgivaren är du garanterad minst den lön som står i avtalet. Kolla med facket på din arbetsplats. Du kan också gå in på www.lo.se/ung för att se vad som gäller för olika yrkesgrupper. Utan kollektivavtal är arbetsgivaren inte skyldig att följa listan, men många anser det vara en bra rekommendation.
Semesterersättning
… har alla som arbetar rätt till. Den ska vara minst tolv procent på det du tjänar på ditt jobb totalt. Du kan få ersättningen varje månad eller som en klumpsumma i slutet av din anställning.
Lönespecifikation
… ska du få varje månad. Så att du kan kontrollera att du får ut rätt lön och semesterersättning.
Blir du sjuk
… ring och tala om det för din arbetsgivare. Ska du jobba i minst en månad har du rätt till ersättning från arbetsgivaren, 80 procent av lönen, i två veckor. Sen tar Försäkringskassan över. Men den första dagen, karensdagen, får du ingen ersättning alls.

Är du under 13

… får du utföra enklare jobb. Sälja majblommor och tidningar till exempel. Enklare trädgårds- och jordbruksuppgifter går också bra, om arbetet drivs av någon i din egen familj.
Är du under 16
… måste dina föräldrar informeras om vilka skyddsförhållanden som råder på din arbetsplats. För sommarjobb gäller att du inte får jobba mellan åtta på kvällen till sex på morgonen och inte mer än sju timmar om dagen.
Är du under 18
… får du inte arbeta ensam med pengar där det kan finnas risk för rån. Inte heller jobba med farliga kemikalier eller maskiner. I arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1996:1 går det att läsa i detalj vilka regler som gäller för minderåriga. Den går att ladda ner från www.av.se. Gå in under rubriken ”regler”.

Blir du diskriminerad
… på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller handikapp ska du vända dig till en diskrimineringsombudsman. På deras hemsidor hittar du mer information. www.jamombud.se (Jämställdhetsombudsmannen), www.do.se (Ombudsmannen mot etnisk diskriminering), www.homo.se (Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning) och www.ho.se (Handikappombudsmannen). På hemsidorna kan du också göra en anmälan. Du kan också vända dig till facket som hjälper dig att göra en anmälan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.