Industriarbetarnas tidning

Var femte hoppar av gymnasiet

28 juni, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

I dag hoppar var femte elev av gymnasieskolan. De flesta av dem går praktiska yrkesutbildningar. Skolan behöver närma sig arbetslivet för att avhoppen ska minska, anser forskaren Jonas Olofsson.

Jonas Olofsson skriver i en nyutkommen bok från Arbetslivsinstitutet att en femtedel av alla unga hoppar av gymnasiet varje år. De går främst yrkesförberedande utbildningar, det vill säga praktiska utbildningar där eleverna lär sig ett visst yrke.

Deras föräldrar har inte själva läst vidare efter gymnasiet och har låga inkomster. De unga som hoppar av skolan riskerar att bli arbetslösa och bidragsberoende i mycket högre utsträckning än andra, enligt Jonas Olofsson.

– I dag erbjuder skolan i princip bara ett paket, och det passar inte alla elever. Det behövs ett tydligt yrkesutbildningsalternativ, säger han.

Som svar på problemet vill han se en modern lärlingsutbildning med nära anknytning till näringslivet, och höjd status för yrkesförberedande utbildning.

– Det är inte fråga om några andraklassens utbildningar. De är minst lika viktiga för samhället som de studieförberedande programmen, säger Jonas Olofsson.

När gymnasieskolan förändrades i början av 90-talet var tanken att de sociala klyftorna skulle minska. Fler unga skulle få behörighet till högskolan, därför blev alla gymnasieutbildningar treåriga.

Dessutom ökade kraven på att också yrkesförberedande utbildningar skulle innehålla så kallade kärnämnen, till exempel matte, svenska och samhällskunskap. Men reformen har också lett till att många unga väljer att hoppa av, enligt Jonas Olofsson.

– Frågan är om man har nått vägs ände nu. Resultatet av det nya gymnasiet är att vi får en grupp som inte klarar av utbildningen.

Yrkesförberedande utbildningar har också blivit mindre attraktiva. År 1990 var andelen som sökte sådana utbildningar 45 procent. I dag är den cirka 30 procent. Resten läser studieförberedande utbildningar, där studentexamen inte leder till ett yrke utan endast förbereder för högskole- eller universitetsstudier.

– Det betraktas som ”finare” att gå studieförberedande program. Men de yrkesförberedande utbildningarna är mycket viktiga och vi vet att det kommer att bli stor efterfrågan på personer som har dessa kunskaper under de närmaste åren, säger Jonas Olofsson.

En ljuspunkt i sammanhanget är att de som faktiskt genomför de yrkesförberedande gymnasieutbildningarna klarar sig bra.

– De får ofta jobb och bra möjligheter till försörjning, också när man jämför med dem som gått studieförberedande utbildningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?