Industriarbetarnas tidning

Lägre skatt för ensam mamma

1 augusti, 2005

Skrivet av

Skatteavdrag för arbetande, ensamstående föräldrar. Det är ett av de förslag som presenterades av den jämställdhetspolitiska utredningen i dag.

Ensamstående mödrar har varit förlorarna i fördelningen av välfärdskakan under 1990-talet. De jobbar mindre än andra grupper och lever oftare på socialbidrag. De få ensamstående fäder som finns är också en utsatt grupp.

I det betänkande som i dag överlämnades till jämställdhetsminister Jens Orback föreslås bland annat att ensamstående föräldrar som jobbar ska kunna göra avdrag på skatten.

Det skulle stärka de ensamstående kvinnornas position. Samtidigt skulle det vara en morot för att få fler att gå upp i arbetstid, eftersom de arbetande måste tjäna över en viss nivå för att få göra avdraget. Förslaget är dock inte detaljerat och det finns inga beräkningar på vad det kan kosta staten.

Utredarna föreslår också att en jämställdhetspolitisk myndighet blir verklighet redan om ett år.

Den ska jobba med att ”få fart på genomförandet av jämställdhetspolitiken” säger utredaren Gertrud Åström. Samordning och uppföljning av jämställdhetspolitiken skulle falla på myndighetens bord.

Dessutom vill utredarna tillsätta en ny löneskillnadsutredning.

– Inte för att vi inte vet hur löneskillnaderna ser ut, för det vet vi. Utan för att hitta en tidssatt strategi för att eliminera dem, säger Gertrud Åström.

För att komma till rätta med jämställdheten på arbetsmarknaden i övrigt vill utredarna inledningsvis att blickarna riktas mot den offentliga sektorn ”där behovet av strukturförändringar är stort och sjukskrivningstalen liksom deltidsarbetet är störst.”

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen