Industriarbetarnas tidning

Metall och Componenta överens

30 augusti, 2005

Skrivet av

En fick jobbet tillbaka. Sju fick pengar. Nu har Metall och Componenta i Åmål förhandlat färdigt om de trotjänare som enligt facket sparkades i strid med lagen om anställningsskydd.

I januari sades 23 anställda upp från gjutgodstillverkare Componenta i Åmål. Tretton följde turordningsreglerna enligt Lagen om anställningsskydd (Las). Två gick frivilligt. De åtta som återstod hade jobbat i snitt 30 år på företaget och sades upp med motivet att de ”inte hade tillräckliga kvalifikationer”.

Metall lokalt var säkra på att uppsägningarna av de åtta inte berodde på arbetsbrist som företaget hävdade, utan i stället på personliga skäl. Ledningen ville sortera bort anställda som inte ansågs passa in.

Fackets utgångspunkt var att sex av de åtta skulle få jobbet tillbaka. De två övriga skulle få ekonomisk kompensation. Men när Metall centralt kopplades in i förhandlingarna stod det klart att den linjen skulle bli svår att driva i Arbetsdomstolen (AD). Förmodligen skulle AD hålla med om att uppsägningarna berodde på arbetsbrist.

Då återstod företagets brott mot turordningsreglerna. Om facket fick rätt där skulle de uppsagda få skadestånd, men inte jobbet tillbaka.

– Ställd inför faktum ansågs det att företagets sista bud var ett bra bud jämfört med det skadestånd AD hade dömt ut, säger Tony Gustavsson, ombudsman på avdelning 112.

Dessutom erbjöds en av de åtta att få jobbet tillbaka.

CNC-operatören Lars-Göran Nilsson är en av de uppsagda som nu får pengar för att avsluta sin 33-åriga bana på Componenta.

– Det är ju känslor som åker upp och ner när man ser vad man är värd efter så lång tid.

Själv är han övertygad om att han har kvalifikationer för att fortsätta jobba på företaget.

– Vi skulle ju inte platsa i den nya organisationen. Jag fick se den nya organisationen i samband med förhandlingarna och jag hade kunnat göra samma jobb, jag hade klarat det utan tvekan.

Varken Lars-Göran Nilsson eller de sju andra uppsagda har erfarenheter av att vara arbetslösa. En gång i veckan träffas de för att stötta varandra och diskutera varför företaget har agerat som det gjort.

– Att det kunde gå så fort att bli utkastad på trottoaren, det kunde vi aldrig tro. Men det är bara att ta nya tag, bita i det beryktade sura äpplet och vandra vidare.

Dagens Arbete har utan resultat sökt företrädare för Componenta i Åmål för en kommentar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen