Industriarbetarnas tidning

Pappers­arbetare kräver ersättning

3 augusti, 2005

Skrivet av

38 pappersarbetare på halländska Hyltebruk förlorade sammanlagt 128 000 kronor på Pappers övertidsblockad i början av sommaren. Nu kräver de ersättning från sin avdelning.

Under försommaren genomförde Pappers en övertidsblockad på de 16 finskägda bruken i Sverige. Blockaden var en sympatiåtgärd för arbetarna i den stora finska konflikten inom skogsindustrin.

Nu har 38 av de 630 fackanslutna arbetarna på Stora Enso-ägda Hyltebruk lämnat in en gemensam skrivelse till sin fackavdelning. De skulle ha gått jour under blockaden och anser sig ha förlorat 128 000 kronor i jourersättning och uteblivna sociala avgifter från arbetsgivaren.

Anders Lönnberg, avdelningens ordförande, säger att skrivelsen ska tas upp på ett medlemsmöte den 12 september. I princip skulle mötet kunna besluta att avdelningen ersätter de 38 med pengar från avdelningens kassa, säger han.

– Det är medlemmarnas beslut.

Har du förståelse för kravet?

– Förståelsen är rätt liten. Det är en solidarisk handling vi har genomfört och då kan det kosta pengar.

Enligt tidningen Hallandsposten hotar gruppen med att lämna facket om de inte får pengarna. Den beskrivningen håller inte Anders Lönnberg med om.

– Det är helt fel. Det finns inget allmänt hot från den här gruppen om att lämna facket. Om sedan någon av de här personerna känner så, det vet inte jag.
Bengt Hallberg, förbundssekreterare i Stockholm, har förståelse för gruppens agerande.

– Så måste de kunna göra. Det är onekligen så att det är de som tagit konflikten. De har förlorat pengar medan andra inte har gjort det.

– En svår sak är att det naturligtvis är fler på Hyltebruk som förlorat inkomst på andra sätt. Det kan bli en svår gränsdragning att göra, exakt hur mycket övertidsersättning och jourtid som egentligen gått förlorad.

Informerade förbundet medlemmarna om att pengar kunde gå förlorade?

– Ja, det tycker jag. Men när det gäller information är det alltid mottagaren som bestämmer om den varit tillräcklig. Den här konflikten har varit ganska speciell, och det hade säkert varit bra med tydligare information.

Kan liknande krav komma från andra bruk?

– Ja, i princip är det möjligt. Men det här är den enda signal vi har fått hittills om sådana krav.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.