Industriarbetarnas tidning

Globaliseringen skäl till samgående

30 september, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON och JEANETTE HERULF

Globaliseringen kräver att Industrifacket och Metall går ihop. Det tycker några av kongressombuden på Industrifackets kongress.

Det gäller för facket att få sin röst hörd, säger Tomislav Vujicic och Karl-Johan Mortenssen som båda är kongressombud från Industrifacket i Norrköping.

– Slår vi ihop oss och blir större får vi ett större kontaktnät. Det gäller facken i Sverige och i andra länder. Sedan gäller det att samarbeta över gränserna i Europafacket och i koncernfacken.

– Det finns massor av exempel som visar hur företagen spelar ut facken mot varandra och utnyttjar skillnader i skatt och löner.

– Hos oss i Norrköping är livsmedelsföretaget Danisco ett typiskt exempel. Trots att de är lönsamma flyttade de produktionen till Belgien. Då är det viktigt med ett stort kontaktnät och samarbete mellan facken.

Karl-Johan Mortensson, som är klubbordförande på Freudenberg i Norrköping och kongressombud för första gången, tycker dock att den viktigaste poängen med en sammanslagning är ekonomin.

– Det gäller att säkra medlemskapet. Ska vi behålla samma standard som tidigare måste vi satsa på en sammanslagning.

Eva Persson, kongressombud från Industrifackets avdelning 20 i Borlänge tror också på en sammanslagning med Metall.

– Jag röstade ja redan på kongressen i augusti förra året och har inte ändrat mig, säger Eva Persson som är klubbordförande på Bergeå tvätt i Avesta.

– Nu är jag rädd att Metall inte ställer upp eftersom vi tjafsat så mycket, säger hon.

– Jag är lite besviken på förbundsstyrelsen när de sa nej till en hel kongress i våras.

– Det finns en risk att Industrifacket får för lite makt i vår nya avdelning. Metall är rätt stora i Avesta. Vi kommer inte att få in så många i avdelningsstyrelsen. Dessutom är det mest män i Metall. Vi kvinnor måste sätta näsan i vädret och göra vår röst hörd, säger Eva Persson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen