Industriarbetarnas tidning

Grafikerna stämmer Kappa

22 september, 2005

Skrivet av

Besnik Maholli har jobbat i sju år på Kappa Förenade Well utanför Halmstad. Om en vecka är han arbetslös. Nu stämmer grafikerna företaget för brott mot turordningsreglerna.

Besnik Maholli är besviken. Han har trivts bra på sitt arbete och förstod ingenting när företaget sa att det inte längre fanns jobb för honom.

– Arbetskamraterna är oroliga och säger hela tiden att det inte är rätt. Varför fick inte jag stanna? När de som jobbat ett år, eller två, fick. Jag fattar inte detta. Jag har varit på nästan varje maskin, jag har jobbat utan problem. Det är mycket, mycket dåligt.

Kappa varslade om uppsägningar i september. När beskedet om vilka tio som skulle gå kom, var det många som reagerade. Med lång anställningstid i bagaget hade de trott att de var säkra.

Ledningen hävdade arbetsbrist, och att de uppsagda inte hade kompetens nog att jobba kvar. Enligt facket stred uppsägningarna mot turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, Las, där principen är ”sist in först ut.”

Efter hand har flera av de uppsagda gjort uppgörelser med företaget mot löfte att inte driva något skadeståndskrav. Bara Besnik Maholli och två av hans arbetskamrater är med fackets hjälp beredda att dra Kappa inför Arbetsdomstolen.

Bland övriga anställda på företaget är stämningen fortfarande olustig, berättar Olof Skytt, grafikernas klubbordförande.

– Oron finns kvar hos många. Sättet som företaget gjorde det här på, det var inget vidare.

Den sista september jobbar Besnik Maholli sin sista dag på Kappa Förenade Well.

– De säger att det inte finns något jobb för mig, men det ser jag att det gör. Det är inte rätt.

Dagens Arbete har talat med platschefen Ulf Landin på Kappa Förenade Well. Han vill inte ge några kommentarer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.