Industriarbetarnas tidning

”Nonchalant om isocyanater i Hästveda”

11 oktober, 2005

Skrivet av AGNETA PERSSON och JEANETTE HERULF

Arbetsmiljöinspektionen i Malmö avskriver ärendet på Hästveda gjuteri. Trots att 15 av de 20 anställda drabbats av besvär som rinnande ögon, sveda, näsblod och andnöd, efter att ha kommit i kontakt med isocyanater i sitt arbete.

Arbetsmiljöinspektionen tar alldeles för lätt på saken, anser Metalls regionala skyddsombud, Joachim Fors. Han får medhåll av isocyanatforskaren Marianne Dalene.

Under förra hösten gjorde Yrkes- och miljömedicinska kliniken på Lunds universitet en undersökning på Hästveda gjuteri. Bakgrunden var de många anmälda arbetsskadorna.

Mätningarna av isocyanater visade inte några värden som överskrider de nya, hårt kritiserade, högre, gränsvärdena för monoisocyanaterna MIC och ICA. Samtidigt skriver yrkesmedicin att de inte säkert kan säga vad som orsakar arbetsskadorna.

Marianne Dalene, isocyanatforskare vid Arbetsmiljökemi i Hässleholm, har tagit del av resultaten och säger att mätningarna mest framstår som stickprov:

– Det kan diskuteras hur man ska mäta i det här fallet. Frågan är hur länge man gjuter. Det är inte många prov som tagits, man har inte följt en gjutare under en hel dag för att se hur mycket han gjuter.

Hon tycker inte att Arbetsmiljöverket ska slå sig till ro med detta. Det behövs fler noggrannare mätningar.

– Femton av 20 har besvär och det är en orimligt hög frekvens. Jag är inte läkare och kan inte bedöma besvären, men femton av 20 är många. De är inga hypokondriker där på gjuteriet, de är rädda om sina jobb.

Marianne Dalene pekar också på att mätningarna är genomförda då de gamla värdena fortfarande gällde. Sett ur det perspektivet ligger tre av mätresultaten över gränsvärdet.

Peter Madholm, inspektör på arbetsmiljöinspektionen i Malmö, säger att ärendet är avslutat för inspektionens del.

– Jag gick igenom undersökningen. Arbetsgivarens svar, i vilket han skrev att han skulle byta ut ett farligt ämne till ett mindre farligt ämne och förbättra ventilationen gjorde att jag avskrev ärendet.

Skyddsombudet Joachim Fors är upprörd över Arbetsmiljöinspektionens nonchalans. Det finns många exempel från bilverkstäder och andra gjuterier där anställda drabbats av den här typen av besvär efter kontakt med isocyanater. I de fallen hjälper det inte med löften om bättre ventilation.

Fors har, i samarbete med arbetsgivaren på Hästveda gjuteri, beställt en nya mätning som ska genomföras av Gjuteriföreningen.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om undersökningen på Hästveda gjuteri i dokumentet om isocyanater, Striden om det osynliga giftet.

Fakta isocyanater

Isocyanater är kraftigt allergiframkallande. De kan orsaka luftrörsbesvär och astma och misstänks också vara cancerframkallande.

Isocyanater är en grupp kemiska ämnen som används mycket inom industrin, främst vid framställning av polyuretanprodukter.
Ämnena ingår i till exempel plast, lim och färg. Många yrkesgrupper är i riskzonen.

Exponering för isocyanater kan förekomma vid upphettning av polyuretanplast, som vid till exempel slipning och svetsning. I gjuterier kan det bland annat bildas isocyanater i dammet.

Facket har länge hävdat att isocyanathaltiga produkter om möjligt ska bytas ut mot ofarliga eller mindre farliga produkter.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.