Industriarbetarnas tidning

240[ ]000 kr i krav på Manpower

14 november, 2005

Skrivet av

Sju Manpoweranställda har förlorat 240 000 kronor i utebliven ersättning för resor till och från jobbet. Det anser Metall i Trollhättan.

– Och det är bara toppen av ett isberg. De har tillämpat det här i hela Sverige, säger Per Källvik, lokal ombudsman. Men Manpowers informationschef anser inte att företaget har gjort fel.

Vad är normal restid till och från jobbet? Dagens Arbete har tidigare skrivit om hur de anställda på bemanningsföretaget Manpower skulle vara beredda att pendla upp till 15 timmar i veckan utan ersättning. Formuleringen om att ”1,5 timmes enkel resa” var att betrakta som normalt, stod förtryckt i anställningsbeviset.

Metall i Trollhättan reagerade. Enligt bemanningsavtalet ska frågan fastställas ”i samband med anställningen”, och hänsyn ska i varje enskilt fall tas till vad som beräknas vara normalt reseavstånd i regionen. Träffas ingen överenskommelse ska, med undantag för storstadskommunerna, ursprungskommunen vara tjänstgöringsområde. Genom att använda en förtryckt formulering bröt Manpower mot avtalet, enligt Metall.

Dessutom ansågs Manpower bryta mot avtalslagen, eftersom de som anställdes kunde anses vara i beroendeställning när anställningsbeviset undertecknades. Eftersom de var arbetslösa och ville ha jobb, skulle de inte våga ifrågasätta skrivningen om 1,5 timme, resonerade Metall.

Manpower svarade att anställningsbevisen skulle formuleras om. Det har också skett, enligt Hans Makander, informationschef. Tidsangivelsen är borta. Ändå anser inte Hans Makander att det förra anställningsbeviset var fel.

– Nej. Vi har tagit bort tiden för att anpassa det mer till verkligheten.

– I vissa regioner är det naturligt att pendla en timme, i andra regioner kan det vara annorlunda.

Om det finns regioner där det kan ha varit onaturligt att pendla i över en timme, kan han inte svara på.

Enligt avdelningen i Trollhättan har sju metallare förlorat pengar på att arbeta under det tidigare anställningsbeviset. Metall och företaget ska i början av december mötas i en central förhandling. Enligt Darko Davidovic, central ombudsman, är utgångspunkten för Metalls del att Manpower har gjort fel och att alla som pendlat utanför kommungränsen under det tidigare anställningsbeviset är berättigade skadestånd.

Vinner Metall den striden kan det bli dyrt för Manpower som har använt samma anställningsbevis för uthyrd arbetskraft över hela landet.

– Det är inte alls omöjligt att det regnar in fler fall efter det här, säger Darko Davidovic.

Hans Makander håller inte med om att arbetarna i Trollhättan varit berättigade ersättning, och vill inte kommentera förhandlingarna vidare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.