Industriarbetarnas tidning

Avstängd från jobbet efter fängelse

21 november, 2005

Skrivet av

Mario dömdes till två års fängelse för misshandel. Ett år senare fick han sparken från sitt jobb i ett industriföretag. Industrifacket har ogiltigförklarat uppsägningen och stämmer företaget inför Arbetsdomstolen.

Mario hade arbetat på det västsvenska företaget i fem år. Sommaren 2004 blev han dömd för flera brott i tingsrätten. Misshandel, grov kvinnofridskränkning, olaga hot och skadegörelse, gav två års fängelse.

Ett år senare kom det ett brev till anstalten där han satt.

– Det stod att jag blivit uppsagd. Jag blev förvånad. Jag har alltid skött mitt jobb och jobbat övertid när det behövts.

När han dagen efter att ha lämnat fängelset kom till arbetsplatsen, fick han dessutom veta att han var avstängd från sitt jobb.

– När jag kom dit hälsade folk. ”Hur är det? Det var länge sedan?” De var glada att se mig, det kändes skönt.

– Men efter förhandlingen med facket sa chefen att jag skulle gå därifrån. Självklart blev man sårad och besviken. Jag har inte gjort något fel på jobbet, och jag har alltid ställt upp.

Industrifacket har ogiltigförklarat uppsägningen och begär att Arbetsdomstolen i ett förhandsbeslut ska häva avstängningen.

I första hand hävdar förbundet att uppsägningen skett i strid med den så kallade tvåmånadersregeln. Enligt den kan arbetsgivaren inte hänvisa till händelser som ligger mer än två månader tillbaka i tiden. Att det tog ett år mellan tingsrättens dom och uppsägningen, är alltså oacceptabelt, enligt förbundet.

– Kommer domstolen fram till att man inte har följt tvåmånadersregeln, går domstolen inte vidare med fallet, förklarar Robert Utterström, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Anses regeln av någon anledning inte gälla, yrkar Industrifacket i andra hand att brotten inte är skäl nog att säga upp. De har inte någon anknytning till arbetsplatsen och har begåtts utanför arbetstid.

– Har man avtjänat ett straff ska man inte behöva fortsätta straffas hela livet, säger Robert Utterström.

Mario säger att han saknar sitt jobb. För att inte bli isolerad har han engagerat sig i föreningen Kris (kriminellas revansch i samhället).

– Jag är där så gott som varje dag. Vi åker bland annat ut och föreläser på skolor och företag. Det är ett bra sätt att komma tillbaka. Jag tänker sköta mina bitar nu.

Industrifacket kräver att företaget ska betala mannen 190 000 kronor i allmänt skadestånd.

Dagens Arbete har talat med den ansvarige chefen på företaget. Han har avböjt att kommentera stämningen.

Not: Mario är ett fingerat namn.

Fakta:
Är ett brott som begåtts av en anställd saklig grund för att hon/han sägs upp?
Har brottet anknytning till arbetsplatsen har arbetsgivaren en långtgående rätt att säga upp.
Begås brottet på fritiden påverkar flera olika faktorer Arbetsdomstolens (AD:s) bedömning. Brottets karaktär och tiden den anställde beräknas vara borta från arbetsplatsen vägs samman. Anser AD att brottet är tillräckligt grovt kan uppsägningen bedömas vara riktig.
Den anställdes yrke och position i företaget har också betydelse. En polis som begår ett brott kan till exempel antas påverka allmänhetens förtroende för poliskåren, något som AD kan väga in i bedömningen. En fabriksarbetare utan förtroendeställning i företaget, anses inte kunna skada arbetsplatsens förtroende på samma sätt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.