Industriarbetarnas tidning

FAI ger sig in i valrörelsen

28 november, 2005

Skrivet av

– Vi vill inte ha några konstiga debatter om hur vi är och vad vi behöver mer av. Diskurser som förs av andra, som inte handlar mat i samma ICA-affär som vi, som inte har de erfarenheter vi har och som inte ser oss som riktiga medborgare.

Alejandra Pizarro, ordförande i Fackligt Aktiva Invandrare (FAI), talade inför de samlade på den paneldebatt som föregick organisationens stormöte på ABF i Stockholm i helgen. Därmed sjösattes också FAI:s kampanj inför 2006 års val, riktad mot politiker och fackliga företrädare.

Med i panelen var utredaren Paul Lappalainen, författare till den omdebatterade statliga utredningen ”Det blågula glashuset” och Berivan Yildiz, samarbetschef på tidningen Gringo.

Syftet med FAI:s kampanj är att ”Motverka de invandrarfientliga inslagen i den svenska samhällsdebatten och främja invandrarnas delaktighet i den demokratiska processen.”

I ett öppet brev till Sveriges partier och fackliga organisationer kallar FAI integrationsdebatten inför förra valet populistisk och kräver svar på ”vad facken säger och gör i dessa frågor”.

Facket kan för lite om diskriminering, sa Alejandra Pizarro. Om inte facket driver invandrarnas frågor, blir facket till slut inte attraktivt att vara med i för denna stora medlemsgrupp.

– Representationen är viktig för facket. Det är viktigt att de förtroendevalda ser ut som medlemmarna ser ut, inte bara för att ”vara schyssta”, utan för att alla ska känna sig representerade.

Arbetsgivare och fackliga företrädare är inte medvetna om den diskriminering som invandrade utsätts för på arbetsmarknaden, sa Paul Lappalainen. Att motarbeta förnekelsen och synliggöra diskrimineringen är därför en grundläggande uppgift.

– Vi ska bli behandlade som individer, men blir behandlade som grupp. Därför ska vi också agera som grupp, genom att samlas runt diskrimineringen.

Berivan Yildiz talade bland annat om de tre bilderna av invandraren i media. Invandraren visas antingen upp som ett offer, exotiskt inslag, eller som en ”helt normal och anpassad person” som därmed blir undantaget som bekräftar normen.

– Vi måste ändra på acceptansen av vad det innebär att vara svensk, sa hon.

FAKTA: FAI – Fackligt Aktiva Invandrare, är ett nätverk som bildades 1997 och som arbetar både på lokal och central nivå. FAI har runt femton nätverk av medlemmar i facken inom LO och tjänstemannaorganisationerna. Alla kan vara med i FAI, både svenskfödda och invandrade. Andelen medlemmar i LO som har utländsk bakgrund är runt 14 procent. Om medlemmar med minst en utlandsfödd förälder räknas med är andelen 22 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.