Industriarbetarnas tidning

Hopp för sparkade industri­arbetare

29 november, 2005

Skrivet av

Närmare hälften har arbete. Knappt en tredjedel är öppet arbetslösa. Dagens Arbete har granskat vad som hänt med över 800 industriarbetare som 2003-2004 fick sparken från sina jobb.

Inom loppet av några månader nåddes de anställda på fyra svenska arbetsplatser av följande besked:

* Ställdalens pappersbruk, december 2003 ”Personalstyrkan måste minska, de medicinska fibertygerna ska tillverkas i USA.”

* Electrolux i Västervik, maj 2004 ”Dammsugartillverkningen flyttar till Ungern.”

* Duni i Halmstad, juli 2004 ”Fabriken läggs ned, papptallrikarna ska tillverkas i Polen.”

* Interprint i Stockholm, augusti 2004 ”Lönsamheten är för dålig. Tryckeriet läggs ner.”

Då var tidningarnas rubriker olidligt svarta. I dag kan Dagens Arbete visa att 44 procent av 830 uppsagda arbetare på de fyra företagen har fått nya jobb. En betydande del är tillsvidareanställda och de allra flesta jobbar heltid. Glädjande, tycker Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.

– Tidigare har vi bara spekulerat kring hur många som fått jobb så det är svårt att säga vad som är ett bra resultat. Men i princip tycker jag att det låter glädjande att närmare hälften fått jobb. Jag tror inte att jag hade gissat på en så hög andel.

Undersökningen visar också att:

* 31 procent av de 830 är öppet arbetslösa, 10 procent studerar, 8 procent befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 5 procent är sjuka och 2 procent har gått i pension.

Svårast att få nytt jobb har de äldre, särskilt kvinnorna, haft.

– Det är utan tvekan de lite äldre kvinnorna som är den svåraste gruppen, berättar Gunnar Jansson, anställd av Electrolux med uppgift att hjälpa de 450 uppsagda att vaska fram nya jobb.

– Arbetsmarknaden ser ut så. Det kan vara så att de jobbat på Electrolux hela yrkeslivet. De har haft de lättare monteringsjobben.

Dessutom anställer sju av tio arbetsgivare sällan eller aldrig människor över 50, enligt en undersökning som dåvarande Riksförsäkringsverket genomförde 2001. Lennart Hallsten är forskare på Arbetslivsinstitutet. Han tror att arbetsgivares ovilja att anställa äldre delvis har med fördomar och attityder att göra.

– Enkelt uttryckt tror jag att det är lättare att köra med yngre än med äldre. Det finns inga objektiva belägg för att äldre skulle vara mindre kapabla, även om det kan ta längre tid att lära något nytt. Vad gäller engagemang i arbetet och förmåga att lära har det inte visats någon skillnad alls mellan yngre och äldre.

Totalt blev 851 tillsvidareanställda industriarbetare på de fyra arbetsplatserna uppsagda. Siffrorna samlades in under september 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.