Industriarbetarnas tidning

Ja och nej till mbl-ändring

9 november, 2005

Skrivet av

Metalls utredare Göran Nilsson håller med arbetslivsminister Hans Karlsson. Att lagstifta om att ge facket insyn i oorganiserade arbetares villkor och löner behövs inte längre.

När det inte blev några övergångsregler (för gästarbetare från de nya medlemsländerna) i och med EU:s utvidgning, tillsattes en utredning med uppgift att ge förslag på hur lagen kunde ändras. Facket borde få ökad insyn i oorganiserade arbetares rättigheter och löner, ansåg regeringen. På så sätt skulle facket få ett verktyg att bevaka att kollektivavtalen följs och lättare kunna förhindra dumpning av löner och villkor.

Nu är förslagen överlämnade. Men varken utredningens ordförande eller arbetslivsministern tycker längre att ändringarna behövs. De rekommendationer till medlemsförbunden som LO, Svensk Näringsliv och PTK kommit överens om, räcker.

Göran Nilsson på Metalls utredningsenhet håller med.

– Avtalen ger de fackliga organisationerna möjlighet till information och de anställda ges möjlighet att bli informerade. Har man det i avtal äger parterna frågan och kan göra förändringar om det behövs.

Enligt rekommendationen ska facket ha en skälig misstanke om att något inte står rätt till för att få ut uppgifter om oorganiserade arbetare. Den tröskeln till information finns i lagförslaget också. Anledningen är enligt utredarna, att Sverige ska leva upp till det integritetsskydd som alla har rätt till enligt Europakonventionen.

Christer Erlandsson, riksdagsledamot (s) och metallare, går mot strömmen. Han tycker att rätten till informationen ska vara lagstadgad och dessutom lämnas ut utan förbehåll.

– Vi skulle behöva en informationsskyldighet som regleras i lag. Handlar det om jobb under kortare tid hinner vi inte kontrollera och sätta in sanktioner. Informationen måste finnas från början.

Integritetsskyddet ser han som ett svepskäl. De oorganiserade arbetarna vinner inte på att deras löner och villkor inte är öppna för insyn.

– Arbetsgivarna kan gömma sig bakom kravet på integritetsskydd. Men det är ju inte den som har dålig lön som ska skämmas, utan arbetsgivaren som betalat ut den dåliga lönen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.