Industriarbetarnas tidning

IF Metall stämmer Trioplast

4 januari, 2006

Skrivet av

Arbetsgivaren Trioplast försökte få mannen att säga upp sig. Därför blev han omplacerad till ett slitjobb, trots sin lungsjukdom. Det anser IF Metall och stämmer företaget på en halv miljon kronor.

– De omplacerade honom till ett slavarbete, säger Tony Hansen, ombudsman i Jönköping.

– Han skulle klyva skrot åtta timmar om dagen. Jobbet finns på företaget, men tidigare hade det bara utförts då och då av de som hinner.

Mannen, som är fackligt aktiv på sin arbetsplats i Smålandsstenar, lider av lungsjukdomen KOL (se fotnot). Enligt facket ville företaget säga upp honom. När klubben motsatte sig uppsägningen blev han i stället av med sina arbetsuppgifter som tryckare i april förra året. De nya uppgifterna vid den så kallade klyven, är inte bara tunga och enahanda enligt facket, utan innebar också en lönesänkning, eftersom mannen inte längre fick gå skift. Omplaceringen ledde till att han blev sjukskriven.

Men sedan mitten av december har arbetsgivaren backat. Bengt Larsson, personalchef på Trioplast, berättar att mannen som inom kort kommer tillbaka från sjukskrivningen visserligen ska arbeta dagtid, men med lättare uppgifter på konverteringen.

– De är betydligt lättare och dessutom roterande.

Bakgrunden till att mannen inte får jobba som tryckare längre är att företaget anser att mannen misskött sitt arbete, enligt Bengt Larsson. Vad misskötsamheten bestått i vill han inte gå närmare in på.

IF Metall anser att företaget har utfört en otillåten disciplinär åtgärd för att provocera mannen att säga upp sig. Dessutom anser facket att arbetsklimatet för fackligt aktiva på företaget är dåligt, och att Trioplast motarbetat mannens fackliga arbete. IF Metall stämmer därför företaget för brott mot förtroendemannalagen, medbestämmandelagen och lagen om anställningsskydd, och kräver sammanlagt en halv miljon kronor i skadestånd.

Bengt Larsson håller inte med om att det är svårt att jobba fackligt på Trioplast.

– Vi har, tycker jag, ett bra samarbete med samtliga fackliga företrädare på företaget.

Fotnot: KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en svår lungsjukdom som uppstår genom långvarig inflammation i luftrören. Inflammationen gör luftrören trånga och försvårar andningen.

Fakta: Provocerad uppsägning
Om din arbetsgivare straffar eller trakasserar dig och du säger upp dig kan uppsägningen bedömas vara provocerad. En provocerad uppsägning likställs med att arbetsgivaren själv sagt upp eller avskedat. Att sparka någon utan saklig grund är inte tillåtet enligt lagen om anställningsskydd.
Enligt Arbetsdomstolens (AD:s) rättspraxis, är det inte helt lätt att vinna mål där uppsägningen sägs vara provocerad. Exempel där arbetstagare fått rätt är vid sexuella trakasserier, oskäliga omplaceringar och när anställda straffats för att de kontaktat media om missförhållanden på arbetsplatsen. Det finns också exempel där en mamma provocerats till uppsägning för att hon var hemma med sjukt barn, och när en arbetstagare inte fick vistas i en särskild lokal på arbetsplatsen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.