Industriarbetarnas tidning

”Onödiga förslag om lex Britannia”

25 januari, 2006

Skrivet av

Svensk arbetsrätt måste ändras innan Vaxholmsmålet avgörs i EG-domstolen. Det anser två professorer på Arbetslivsinstitutet. Men Erland Olauson, avtalssekreterare på LO, tycker att utspelet är ett försök att lösa problem som inte finns.

I Sverige får stridsåtgärder inte användas för att tränga undan ett befintligt kollektivavtal. Undantaget är lagregeln lex Britannia som gör att detta är tillåtet på företag med utländska avtal.

Lex Britannias innebörd är en av de frågor som ska manglas i EG-domstolen efter det uppmärksammade bygget i Vaxholm. Strider lex Britannia mot EU:s regler om fri rörlighet av tjänster?

Ja, utan tvekan, säger professorerna Jonas Malmberg och Niklas Bruuns på Dagens Nyheters debattsida. De föreslår att lex Britannia ersätts med en regel som endast tillåter stridsåtgärder, om det utländska avtalet ger betydligt sämre villkor än de som gäller i branschen i Sverige. En lösning som borde genomföras snabbt, innan Vaxholmsmålet når EG-domstolen, tycker Malmberg och Bruun.

Poängen är att en sådan ändring kan få den svenska lagen att rimma bättre med EG-domstolens praxis.

Erland Olauson, avtalssekreterare på LO, är inte imponerad.

– Deras recept löser problem som inte är något problem.

Andra arbetsrättsmodeller i Europa tränger också undan utländska avtal, säger han. Lagstadgade minimilöner exempelvis, ersätter lägre löner i utländska avtal. Likadant med de system som upphöjer avtalen till lag. I Sverige är det facken som har uppgiften att bevaka så att reglerna följs.

– Det är tre olika modeller. Det skulle förvåna mig mycket om EG-domstolen skulle försöka tvinga på hela Europa de två första modellerna.

Om EG-domstolen kräver förändringar av de svenska reglerna, är det bättre att vänta med att agera tills kravet kommit, anser han.

Ingemar Göransson, utredare på LO, ställer sig också frågande till förslaget. Striden om Vaxholmsmålet beskriver ”klasskampens mitt”, och ska inte bemötas med kluriga juridiska lösningar, tycker han.

– Detta är inte en juridisk fråga, det är en politisk. Det visar på en grundläggande politisk motsättning inom EU, mellan å ena sidan reglerna om en inre marknad, och å andra sidan de sociala villkor som finns inom unionen. Där har principen om en inre marknad i princip alltid gått före.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.