Industriarbetarnas tidning

Samhall förlikades med IF Metall

4 januari, 2006

Skrivet av

IF Metall stämde Samhall eftersom företaget inte betalat semesterlön till en man som brutit handleden på jobbet. Innan rättegången gjorde parterna upp. Den principiellt viktiga frågan om vem som ska avgöra om mannen var arbetsskadad, har därför inte fått något svar.

Företaget tyckte att det var Försäkringskassans sak att göra bedömningen. Samhall betalade därför inte ut semesterlön för frånvaro över 180 dagar, något som arbetsskadade har rätt till enligt lag.

Problemet var bara att kassan sedan 1993 inte får göra så kallade serviceprövningar. Eftersom mannen inte gjort anspråk på livränta, hamnade hans fall därför aldrig på kassans bord. Däremot hade den skadade mannen fått sin arbetsskada godkänd av fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag, Afa.

– Vi menar att det är arbetsgivaren som ska fatta beslut, säger Ulrika Edebrink, IF Metalls ombud på LO-TCO Rättsskydd.

– Afa:s beslut ska vara vägledande.

I stället för att låta Arbetsdomstolen avgöra saken har parterna valt att göra upp. De 15 000 kronor mannen får täcker den förlorade semesterersättningen.

Anders Johansson, avtalsansvarig på Samhall i Stockholm, säger att Samhall i klara arbetsskadefall fortsättningsvis ska rätta sig efter Afa:s bedömning.

– Vi tycker att vi har hittat ett sätt att förhålla oss till det här nu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.