Industriarbetarnas tidning

”Vanligt att långtidssjuka glöms bort”

3 januari, 2006

Skrivet av

Lönens storlek påverkar ersättningen från Försäkringskassan. Ändå är det vanligt att långtidssjukskrivna glöms bort när lönepotten ska fördelas. Men IF Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman kan inte svara på om förbundet tänker göra något åt att de långtidssjukskrivnas löner halkar efter.

Klubben på gjuteriet Keycast utanför Köping trodde inte att långtidssjukskrivne Hajro Heco skulle komma tillbaka till jobbet. Därför fick han ingenting när lönepotten fördelades. Fenomenet är inte nytt och finns på hela arbetsmarknaden, berättar Claes Jansson, chef på LO-TCO Rättsskydds försäkringsrättsenhet.

– Det händer jätteofta. Det är nog mer i undantagsfall som långtidssjukskrivna får löneökningar eftersom de generella ökningarna börjar försvinna.

Ett vanligt fackligt argument är att ”lägger man pengar på dem som förmodligen aldrig kommer tillbaka kastar man pengarna i sjön”, förklarar han. Arbetsgivaren sparar pengar och de närvarande får mer än de annars skulle ha fått.

– Hur solidarisk ska man vara? De frånvarande kanske inte ska ha samma löneutveckling som dem som är på jobbet, men de bör ändå få någon slags löneförhöjning, någon slags garanti.

IF Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman säger att han har förståelse för att Hajro Heco är arg och besviken. Men han tycker inte att klubben på Keycast har gjort något fel.

Ska långtidssjukskrivna ha samma löneutveckling som närvarande?

– Det borde de ju ha, men sen är det på det sättet att klubben gör inget avtalsbrott om man inte kan få det här till att det är diskriminerande.
Att frånvarande inte får del av potten är vanligt, säger han.

– Det här är en tradition som går mycket långt tillbaka. Vi gjorde samma sak på Volvo när jag var där, så jag kan inte komma med pekfingret.

Är det dags att IF Metall ser över den här frågan?

– Det vi har ögonen på speciellt nu är föräldralediga – där håller vi på och ser över frågan, och där kan ett jämställdhetsperspektiv komma in också.

Ska ni se över de långtidssjukskrivnas situation också?

– Jag vill vare sig svara ja eller nej på det.

För att bevaka sin lön ska långtidssjuka försöka hålla kontakt med arbetsplatsen under tiden de är borta, säger Claes Jansson.

– Ju längre de väntar med att ta kontakt desto svårare blir det. Framför allt ska de hålla kontakt med facket.

Ett absolut minimikrav på fack och arbetsgivare borde vara att stämma av och höja den sjukskrivnes lön när han eller hon kommer tillbaka, tycker han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.