Industriarbetarnas tidning

”Byt fack till IF Metall”

14 februari, 2006

Skrivet av

”Byt fackförbund till IF Metall.” Kravet framfördes av ITG Gruppen som ett villkor för att de tolv elektrikerna skulle få tillsvidareanställning. Det hävdar Elektrikerförbundet och stämmer företaget inför Arbetsdomstolen.

Elektrikerna var visstidsanställda på ITG Gruppen i Gävle. Elektrikerförbundet har tidigare velat teckna kollektivavtal med företaget, utan resultat. Företaget som har ett avtal med IF Metall, har istället krävt att elektrikerna byter fack, enligt förbundet. Bland annat ska företagets vd vid ett personalmöte ha lämnat information om att ett byte till IF Metall är nödvändigt för att få en tillsvidareanställning.

Ronny Wenngren, Elektrikernas förhandlingschef, är förbryllad.

– Här är det tydligt att arbetsgivaren anser att han har rätt att kräva att få bestämma vilket fackförbund de anställda ska vara med i. Det leder till kaos, minst sagt.

ITG Gruppens vd, Stefan Hedqvist, känner inte igen sig i beskrivningen. Han har inte ställt några liknande krav, varken på möten eller någon annanstans.

– Sen har vi givetvis gett information om att vi har ett avtal med Metall (se not), och sedan fick Metalls ordförande informera om Metall. Men det säger sig självt att vi som företag lägger oss aldrig i var de anställda är organiserade.

Elektrikerförbundet och IF Metall har under en tid fört diskussioner om vilket avtal elektrikerna ska jobba under. Frågan är inte helt utredd.

– Vi är varken ense eller oense, säger Ronny Wenngren.

Darko Davidovic på IF Metalls avtals- och arbetsrättsenhet håller med.

– Och om det är så att arbetsgivaren har agerat så här, är vi naturligtvis kraftigt emot det, säger han.

Elektrikerna stämmer ITG Gruppen för att ha kränkt föreningsrätten. Dessutom har företaget brutit mot lagen om anställningsskydd, anser förbundet, eftersom deras medlemmar anställdes på visstid, trots att det fanns behov av tillsvidareanställd arbetskraft.

Efter förhandlingar med företaget har flera av elektrikerna blivit tillsvidareanställda utan att byta fack. Enligt elektrikerna bevisar detta att medlemmarna kunde ha tillsvidareanställts redan från början, och kräver företaget på en och en halv miljon kronor i allmänt skadestånd.

Fotnot: Metall och Industrifacket gick vid årsskiftet ihop och bildade IF Metall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?