Industriarbetarnas tidning

”En attack mot fackets roll i AD”

26 februari, 2006

Skrivet av

”Slag i luften” tycker Svenskt Näringsliv. ”Krångligt”, anser fackens centralorganisationer. Jenny Lindblad, expert i diskrimineringskommittén, är särskilt kritisk till att utredningen attackerar fackets roll i Arbetsdomstolen.

Rättegångar i Arbetsdomstolen (AD) leds av sju ledamöter. Tre är jurister, och fyra representeras av fack och arbetsgivare. Men den politiskt tillsatta kommitté som utrett diskrimineringslagstiftningen, anser att ledamöterna bör minska till fem när diskrimineringsmål avgörs i AD. En av representanterna från facket, och en från arbetsgivarna, ska bort. Då får juristerna majoritet.

– Det är lite av en kritik mot hela partssystemet som dessutom inte är befogad. När politikerna vill försvaga partssamverkan, då skjuter de sig i foten, säger Jenny Lindblad, expert i diskrimineringskommittén och utredare på LO.

Anledningen till förslaget är en oro att fack och arbetsgivare ska värna kollektivavtalen före diskrimineringslagarna. Enligt Jenny Lindblad är kritiken ogrundad. Det finns ingen trend som går ut på att fack och arbetsgivare kör över juristerna.

Kommittén diskuterade från början möjligheten att flytta diskrimineringsmålen från AD. Så blev det inte.

– Och det är bra. Men trots detta ifrågasätter man systemet. ”Det är inte så dåligt, men tillräckligt dåligt för att vi ska göra en politisk markering.”

Förslaget att en av ledamöterna ska vara expert på diskrimineringsfrågor ser hon inga hinder med.

– Det skulle man kunna införa redan i dagens system.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.