Industriarbetarnas tidning

Friåret fullträff för arbetslösa

7 februari, 2006

Skrivet av

Friår är bra för hälsan. Både vikarierna och de lediga mår bättre av friåret, visar en rapport från Arbetslivsinstitutet.

Professor Bo Melin på Arbetslivsinstitutet har undersökt reformens hälsoeffekter. Friårslediga får bättre kostvanor, mer motion, ökat välbefinnande och en bättre relationer till nära och kära.

Vikarierna mår bättre av samma skäl, särskilt om de varit arbetslösa en tid innan de fick vikariatet. De som varit arbetslösa under mycket lång tid visar förvånansvärt nog inte samma effekt, varför kan Bo Melin inte förklara.

Människor med åkommor som mag- och muskelvärk känner sig friskare i båda grupperna, även om skillnaden är större bland de lediga.

Tydligt är också att friåret leder till en positiv förändring av arbetssituationen för de friårslediga, säger Bo Melin. ”Förändringsår” är ett mer passande namn än friår, tycker han.

– Folk får möjlighet att förändra sin situation. Efter friåret är det 14 procent som har bytt arbetsplats.

Nära en fjärdedel har dessutom på eget initiativ förändrat sina arbetsuppgifter när de kommit tillbaka.

Undersökningen har genomförts genom enkäter som besvarats av över 2 500 friårslediga och vikarier. Åtta procent av de undersökta jobbar inom industrin. De allra flesta som utnyttjat friåret är kvinnor med jobb i offentlig sektor.

Friårsreformens effekter på arbetsmarknaden är inte lika positiva, enligt en tidigare utvärdering som Ifau, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, gjorde 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.