Industriarbetarnas tidning

Tredje gången stämt på Trioplast

8 februari, 2006

Skrivet av

Trioplast köpte ut den skadade kvinnan och rättegången ställdes in. Uppsägningen är bara en av tre händelser som inom loppet av ett år fått IF Metall att dra Trioplast inför Arbetsdomstolen.

Dagens Arbete skrev tidigare i veckan om Mikael Andersson som fick sparken av företaget. Han hade, enligt företaget, hotat sin chef.

Hans arbetskamrat Sofia Björk hade en whiplashskada och Trioplast ansåg inte att hon kunde omplaceras till ett lättare jobb. De två sades upp från Trioplast i slutet av 2004.

Drygt ett år senare omplacerades Anders Larsson. Enligt företaget var anledningen att han misskött sig, medan facket ansåg att omplaceringen var ett straff för Anders fackliga arbete.

I alla tre fall stämde IF Metall Trioplast inför Arbetsdomstolen, AD.

Nu har rättegången om Sofia Björks anställning ställts in. I en uppgörelse betalar företaget 60 000 kronor till Sofia, men hon får inte tillbaka jobbet.

– Initiativet kom från den fackliga parten, säger Mats Larsson, vd för Trioplast i Smålandsstenar.

– Vi tyckte att vill facket göra en förlikning så ställer vi gärna upp på det.

Nyligen köptes även Mikael Andersson ut efter en dom i AD. Det fanns inga bevis för att han hade hotat chefen, och företaget fick betala 700 000 kronor.

Anders Larsson, den omplacerade arbetaren, har slutligen sagt upp sig själv.

– Efter det som hänt har jag tappat lusten för att gå tillbaka till jobbet, berättar han.

Men stämningen mot Trioplast står kvar. Enligt facket är uppsägningen av Anders Larsson framprovocerad, det vill säga, den går att likställa med att arbetsgivaren själv har sagt upp olagligt.

Vd Mats Larsson tycker inte att företaget kunde ha hanterat turerna kring Mikael Andersson, Sofia Björk eller Anders Larsson annorlunda. De två första arbetarna gjorde företaget rätt i att säga upp, anser han. En rättegång om Anders Larssons anställning är han säker på att vinna.

Hur det trots allt kan gå så långt att facket stämmer företaget hela tre gånger på bara ett år, har han svårt att svara på.

– Jag anser att vi har en direkt och bra dialog med våra fackliga parter på företaget, och vi har en god relation med våra anställda. Hur sedan fackets avdelning agerar får de själva kommentera. De har en annan bild av vårt företag än vi.

Leo Erenmalm, klubbordförande, tror att en del av förklaringen till stämningarna ligger i att klubbstyrelsen byttes ut för två år sedan. Den nuvarande styrelsen har mycket kunskap att ta med sig i förhandlingarna.

– Vi tycker att finns det lagar och regler, då ska man följa dem.

På Trioplast i Smålandsstenar jobbar runt 400 personer, varav närmare 300 i produktionen.

Not: Sofia Björk är ett fingerat namn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.