Industriarbetarnas tidning

Bil­arbetare får betalt för restid

8 maj, 2006

Skrivet av

IF Metall ansåg att de anställda på Volvo Cars i Uddevalla skulle få övertidstillägg för resor och stämde företaget inför Arbetsdomstolen. Enligt en uppgörelse får några av arbetarna nu ersättning. Rättegången ställs in.

Facket krävde att fjorton anställda skulle få övertidsersättning för jobbresor. När Volvo Cars tillfälligt la ner produktionen i Uddevalla 2005, lånades anställda ut till fabriker i Skövde, Göteborg och Olofström. Flera förutsattes pendla med egna bilar, enligt IF Metall, men den ersättning de fick var för låg.

Nu har fack och företag träffat en överenskommelse. Ett antal av de fjorton får ytterligare ersättning, berättar IF Metalls tidigare förbundsjurist Bo Villner. Framför allt är det anställda som pendlat till Olofström som får pengar.

Walter Fortgens, platschef på Pininfarina (som sedan november 2005 är det nya namnet på Volvo Cars i Uddevalla) vill inte kommentera uppgörelsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.