Industriarbetarnas tidning

IF Metall drar tillbaka stämning

4 maj, 2006

Skrivet av

Fackligt aktive Anders Larsson blev omplacerad och provocerades att säga upp sig. Det ansåg IF Metall och stämde Trioplast inför Arbetsdomstolen. Nu har rättegången ställts in.

– Vi hittade en lösning som båda parter var nöjda med, säger juristen Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd. Hur uppgörelsen ser ut är hemligt, eftersom fack och företag har bestämt att uppgifterna är sekretessbelagda.

I april 2005 omplacerades Anders Larsson från sitt jobb som tryckare på arbetsplatsen i Smålandsstenar. I början av året valde han slutligen att säga upp sig själv.

– Efter det som hänt har jag tappat lusten för att gå tillbaka till jobbet, har han tidigare berättat för Dagens Arbete.

Fakta provocerad uppsägning
Om din arbetsgivare straffar eller trakasserar dig och du säger upp dig kan uppsägningen bedömas vara provocerad. En provocerad uppsägning likställs med att arbetsgivaren själv sagt upp eller avskedat. Att sparka någon utan saklig grund är inte tillåtet enligt lagen om anställningsskydd.
Enligt Arbetsdomstolens (AD:s) rättspraxis, är det inte helt lätt att vinna mål där uppsägningen sägs vara provocerad. Exempel där arbetstagare fått rätt är vid sexuella trakasserier, oskäliga omplaceringar och när anställda straffats för att de kontaktat media om missförhållanden på arbetsplatsen. Det finns också exempel där en mamma provocerats till uppsägning för att hon var hemma med sjukt barn, och när en arbetstagare inte fick vistas i en särskild lokal på arbetsplatsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.