Industriarbetarnas tidning

Lånade bärgningsbil – fick sparken

17 maj, 2006

Skrivet av

Mannen hade ont i ryggen och var sjukskriven på halvtid. När han efter arbetstid hjälpte till att bärga en bil blev han anklagad för brott mot anställningsavtalet – och fick sparken.

I nära tio år hade mannen varit anställd Cramo Sverige i Norrköping. Efter en ryggskada på jobbet var han sedan ett år tillbaka sjukskriven på halvtid.

På fritiden lånade mannen ibland en bärgningsbil av en kompis. Bärgningsbilen lånades bara ut när den inte behövdes i kompisens firma.

I oktober förra året åkte mannen till ett bärgningsarbete för att kunna låna bärgningsbilen när arbetet var klart. Väl på plats hjälpte han till genom att sitta och bromsa i bilen som skulle bärgas. En händelse som kanske passerat obemärkt förbi, om det inte varit så att bilen tillhörde Cramo, hans arbetsgivare.

Enligt IF Metall blev mannen uppsagd med hänvisning till att han bröt mot anställningsavtalet. Han hade jobbat när han var sjuk, enligt företaget. IF Metall har nu stämt Cramo till Arbetsdomstolen, AD.

– Poängen är ju att han inte alls har jobbat, han har lånat sin kompis bärgningsbil, säger Tomas Söderström på IF Metalls förhandlingsavdelning.

– Och den enda fysiska aktivitet han utfört är att han har suttit i bilen. Får du inte sitta i en bil när du är sjukskriven?

Personalchefen på Cramo i Stockholm, Karin Jacobson, vill inte ge sin version av varför mannen sades upp.

– Vi lämnar inga kommentarer under pågående förhandling, säger hon.

IF Metall kräver Cramo på 120 000 kronor i allmänt skadestånd.

Fakta

Är du sjukskriven från en arbetsgivare och jobbar för en annan riskerar du att bli uppsagd. Enligt en dom från 2003 gjorde arbetsgivaren Connex rätt i att säga upp en tunnelbaneförare som extrajobbade för ett bussbolag. Föraren var nära att köra på ett barn i tunnelbanan och sjukskrevs. Enligt sitt fack var han ändå i stånd att köra buss. Dessutom trodde han inte att företaget hade sjukskrivit honom de dagar han arbetat för bussbolaget.

Men enligt AD var mannen medveten om att Connex betalade sjuklön. Eftersom han varit sjukskriven borde han heller inte ha klarat att köra buss, ansåg AD.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen