Industriarbetarnas tidning

Bombardier­anställda får full a-kassa

19 juni, 2006

Skrivet av

Arbetarna som sades upp från Bombardier får tillbaka sina pengar. Länsrätten i Kalmar har beslutat att den bonus de fått ska betraktas som lön, och inte avgångsvederlag. Därför har de rätt till full a-kassa.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om hur arbetare som sagts upp från Bombardier i Kalmar inte fått a-kassa den första tiden i arbetslöshet. Anledningen är att a-kassan ansåg att den ”stanna-kvar-bonus” de fått, skulle betraktas som avgångsvederlag.

Nu har länsrätten i Kalmar beslutat att tio av de runt trettio arbetare som överklagat, har rätt till den uteblivna a-kassan. Allt tyder på att även de tjugo andra får rätt, säger Bo Villner, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Han är nöjd med att länsrätten gått på förbundets linje.

– Det är bra att den här frågan är löst. Att stanna kvar, ta nya arbetsuppgifter och se till att företaget lämnar orten, det är ett ganska tungt jobb. Att då först få sparken och sedan åka på indragen a-kassa, det är att drabbas dubbelt.

Riksdagen fattade den sista maj ett beslut om att ”stanna-kvar-bonusar” inte ska betraktas som avgångsvederlag. Beslutet gäller från den första juli i år.

På IF Metalls a-kassa har man inte tagit del av länsrättens beslut, och vill därför inte lämna några kommentarer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.