Industriarbetarnas tidning

Fler arbetare har råd att resa

3 juli, 2006

Skrivet av

73 procent av LO:s medlemmar har haft tillgång till fritidshus eller åkt på semesterresa det senaste året. Det är lite fler än 2004, enligt en rapport från LO.

Dina semestervanor är ett tydligt tecken på vilken klass du tillhör. 27 procent av LO:s medlemmar lämnade inte hemmet under semestern förra året. Motsvarande siffra bland TCO:s medlemmar var 12 procent, och bland Saco:s medlemmar bara 6 procent.

Enligt LO:s utredare Sven Nelander är det just på semestern – resorna, fritidshusen och båtarna – som de välbeställda väljer att lägga sitt överskott.

– Och har man dåligt med pengar, då är semestern det man sparar in på först.

Att vara tvungen att stanna hemma under ledigheten för med sig många negativa konsekvenser för arbetarna och deras familjer, säger han.

– Att ha möjligheten att resa bort är oerhört viktigt för välbefinnandet, för trivseln och även för hälsan i vidare mening. Hur mycket pratar inte folk om vad de ska göra på semestern, innan semestern? Och hur mycket pratar de inte om vad de gjorde, efter semestern? Det visar hur viktigt detta är.

Men medlemmarna i LO:s fackförbund har trots allt fått det lite bättre. Sysselsättningsgraden på arbetsmarknaden har ökat lite, liksom hushållens inkomster. Det har resulterat i att fler ur LO-kollektivet blivit rörliga på semestern, enligt LO:s rapport. Andelen medlemmar som varken har tillgång till fritidshus eller kan åka iväg på semestern, har minskat med två procentenheter sedan 2004.

En tydlig trend är också att juli förlorat sin starka ställning som semestermånad. I stället förskjuts ledigheterna mot augusti. Detta beror dels på hårdare krav från företagens kunder, dels på en anpassning mot övriga Europa, där det i många länder är augusti som är den vanligaste semestermånaden, säger Sven Nelander.

Fakta
• LO har undersökt semestervanor sedan 1980.
• Den tydligaste försämringen för medlemmar i LO-förbund skedde mellan 1990 och 1997, då andelen av medlemmarna som varken hade tillgång till fritidshus eller kunnat göra en semesterresa, ökade från 22 till 31 procent.
• Mellan 2002 och 2004 skedde en ökning från 24 till 29 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?