Industriarbetarnas tidning

IF Metall välkomnar miljömiljoner

14 juli, 2006

Skrivet av

Regeringen satsar 282 miljoner kronor på utveckling av miljövänliga bilar. Pengarna välkomnas av facken på Saab och Volvo.

Regeringen satsar pengarna på utveckling av miljöanpassad teknik tillsammans med Saab, Volvo, Scania och branschorganisationen FKG.

Forskningsprogrammet ska sträcka sig över tre år och får med företagens pengar totalt en budget på drygt 800 miljoner kronor.

– Det är jättebra att regeringen går in och tar ett ansvar, tycker Olle Ludvigsson, klubbordförande på Volvo Personvagnar i Göteborg.

Om satsningen kan innebära nya jobb vill han inte spekulera i.

– Men finns vi inte med i utvecklingen av framtidens bilar innebär det att vi inte kan vara konkurrenskraftiga längre. Det här känns bra för vår del som verkstadsklubb, det innebär en ökad trygghet för de jobb som finns här.

Paul Åkerlund, Saabs klubbordförande i Trollhättan, är också positiv. Han tror att den skönhetstävling som General Motors utlyste mellan Trollhättan och Rüsselsheim, och regeringens så kallade Trollhättepaket, har betydelse för att satsningen blev av.

– Jag tror att i samband med tävlingen, Trollhättan mot Rüsselsheim, lärde sig både fack, parti, stat och företagare, att här gäller det att samverka, arbeta ihop.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.