Industriarbetarnas tidning

Lunar – Stormsuccé för LO:s jour

21 juli, 2006

Skrivet av

LO räknar med att antalet ungdomar som kontaktar sommarjouren kommer att slå alla tidigare rekord. Satsningen på ungdomssajten Lunarstorm har visat sig framgångsrik.

För två veckor sedan hade 3 800 ungdomar hört av sig till LO:s jour för sommarjobbare. Det är ännu inte så stor skillnad mot förra året, berättar Ann-ci Larsson, vikarierande ungdomssekreterare på LO. Men nästa vecka når det första lönebeskeden sommarjobbarna.

– Eller så kommer det inget lönebesked fast det borde. Vi räknar med att kontakterna ökar då, och att totalt sett kommer fler att ha hört av sig i sommar än tidigare.

Jouren som från början tog emot kontakter på telefonen får nu lika många frågor via e-post. Sedan i fjol finns LO på ungdomssajten Lunarstorm, där det går det att skicka frågor direkt. Något som visat sig bli en succé.

– Ungdomarna behöver inte rätta sig efter telefontider utan kan sitta på nätterna eller när de vill och skicka in frågor. Det har blivit ett allt vanligare sätt att ta kontakt på, säger Ann-ci Larsson.

De flesta frågorna handlar om lönen, om den stämmer, och hur semesterersättningen ska redovisas.

Som vanligt är det mest ungdomar som jobbar inom handel, hotell- och restaurang som hör av sig. Industrins ofta stora arbetsplatser är bra på att ta hand om sina sommarjobbare, säger Ann-ci Larsson.

– Inom industrin finns facket ofta ute på arbetsplatserna. Då är det lätt att få hjälp och ställa de frågor man har direkt till sin fackliga företrädare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.