Industriarbetarnas tidning

”Vi vill behålla 12-timmarsskiftet”

21 september, 2006

Skrivet av

Ledningen på företaget HL Display tar bort tolvtimmarsskiftet i Sundsvall. Det har fått de anställda att skicka en protestlista till huvudkontoret i Stockholm.
–Varför frågar de inte oss vad vi vill? Man känner sig så förbannat överkörd, säger trotjänaren Kent-Ove Nyberg.

Fackklubben på HL Display har undersökt vad arbetarna gillar mest med jobbet. Svaret blev arbetskamraterna och tolvtimmarsskiftet. Skiftgången är populär eftersom den innehåller långa ledigheter.

Nu har företagets ledning i Stockholm bestämt att tolvtimmarsskiftet ska ersättas med åttatimmarsskift. Då blir ledigheterna mindre sammanhängande.

– Vi är nittio av hundra som skrivit på en protestlista och skickat till Stockholm, berättar Kent-Ove Nyberg, 40 år gammal och skiftarbetare.

Han säger att många av de anställda är trötta, men tror inte att det har med skiftgången att göra. Snarare beror det på den nedskärning som genomfördes förra året. Trettio fick gå och sedan dess har folk jobbat halvt ihjäl sig, säger han. Att det populära skiftet dessutom försvinner är droppen för många.

– Ledningen måste ju inse att om vi känner oss nöjda på jobbet så ger det resultat. Och jag förstår inte hur man kan sitta i Stockholm och bestämma vad som är bäst för oss här.

Kent Hertzell, vice vd på HL Display, säger att skiftgången ska ändras av säkerhetsskäl. Enligt honom ökar risken för olyckor efter den åttonde arbetstimmen.

– Det finns dokumenterade utredningar som klart visar faran med att ha för lång skiftgång.

Själva anser de anställda att de är trötta för att de blivit färre, inte på grund av skiftet.

– De har rätt, vi har jättemycket att göra i fabriken. Men de blir inte piggare av att jobba tolv timmar i stället för åtta.

Morgan Eriksson, medlem av klubbstyrelsen på HL Display, tror inte att det finns någonting facket kan göra för att få företaget att ändra sig.

– De har gjort klart att det inte finns något alternativ. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen