Industriarbetarnas tidning

Förändringar i Las dras tillbaka

23 oktober, 2006

Skrivet av

Arbetsgivare ska kunna visstidsanställa fritt i upp till två år, anser regeringen. Pappers är kritiskt till att ändringar i lagen om anställningsskydd nu rivs upp.

I maj beslutade riksdagen om ändringar i lagen om anställningsskydd (Las). De nya reglerna skulle ha börjat gälla den första juli 2007. Bland annat skulle de flesta typer av visstidsanställningar försvinna och ersättas med en så kallad fri visstidsanställning, som tidsbegränsades till 14 månader.

Den som jobbat på ett företag i 14 månader inom en femårsperiod, skulle automatiskt bli tillsvidareanställd.

Det vill den nya regeringen ändra på. Arbetsgivare ska kunna visstidsanställa fritt i upp till två år, enligt regeringens budgetproposition. Först därefter övergår visstidsanställningen automatiskt till ett fast jobb.

Motivet till att förlänga möjligheten till visstidsanställning är att flexibiliteten ökar för företagen. Dessutom ökar tryggheten för den anställde, som får en chans att etablera sig genom att vara visstidsanställd en längre period.

Mikael Jansson, förhandlingsombudsman på Pappers, håller inte med. Han är kritisk till att lagändringen rivs upp.

– Vi har många visstidsanställningar i vår bransch. Det är klart att det är bättre för våra medlemmar med en tidigare gräns.

– Vi ser ju att många bruk drar ner på folk. Det som händer är att efter neddragningen återbesätter arbetsgivaren tjänsterna med visstidsanställningar. De ändringar som nu rivs upp skulle ha kunnat styra upp det problemet på ett bättre sätt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.