Industriarbetarnas tidning

Regeringen vill inte kommentera höjning

19 oktober, 2006

Skrivet av

Regeringen vill inte kommentera analysen av chockhöjningen av a-kasseavgiften.
– Vi återkommer med våra egna beräkningar, säger Mårten Wennberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Enligt Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) höjs egenavgiften till a-kassan kraftigt (se tabell i länk). Samtidigt ska de stora förändringar som väntar klubbas igenom på rekordfart. Fack och andra remissinstanser har bara några dagar på sig att svara på regeringens lagrådsremiss.

Mårten Wennberg medger att remisstiden är kort. Samtidigt hänvisar han till att alliansens planer för a-kassan har varit kända sedan länge.

– Det har inte varit några hemligheter att vi ska genomföra den här politiken, det har varit känt ända sedan alliansens möte i Bankeryd.

Enligt lagrådsremissen anser regeringen att ingen medlem av a-kassan ska behöva få höjd egenavgift med mer än högst 300 kronor. SO har i sin beräkningsmodell räknat in att skattereduktionen för a-kassan försvinner. Att den faktiska kostnaden för vissa då blir högre än 300 kronor vill Mårten Wennberg inte kommentera.

Inte heller om regeringen kommer att stå fast vid att höjningen blir högst 300 kronor.

– Vi får återkomma till det också. Vi har inga kommentarer till det i dag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.