Industriarbetarnas tidning

Inget jobb – men äntligen lön för Hassan

22 februari, 2007

Skrivet av

Arbetsgivaren som ska ha kallat mekanikern Kalid Hassan för ”jävla arab” och slagit honom i huvudet gick i konkurs. Nu har Kalid slutligen fått ut sin förlorade lön. Men han mår fortfarande dåligt av tiden på Helsingborgs Last- och Personbilsverkstad.

Kalid Hassan (bilden) började jobba som bilmekaniker på det lilla företaget i slutet av 2003. Enligt den historia han själv berättat blev han kallad för öknamn som ”kamel”, ”taliban” och ”jävla arab”.
Efter att arbetsgivaren enligt Kalid slagit honom i huvudet och kastat honom i golvet fick han till slut nog. Han försvann från arbetsplatsen och dök skakad upp på IF Metalls fackexpedition i Helsingborg.

IF Metall stämde företaget inför Arbetsdomstolen. Enligt facket var chefens beteende likvärdigt med ett avskedande. Det var orimligt att Kalid skulle vilja vara kvar på företaget efter den behandling han fått utstå. Dessutom ansåg facket att avskedandet hade samband med Kalids ”etniska tillhörighet” och att företaget därför diskriminerat honom.

I stämningsansökan krävdes Helsingborgs Last- och Personbilsverkstad på att betala 350 000 kronor i skadestånd åt Kalid.

Men historien hann aldrig prövas i domstol. För ett år sedan gick företaget i konkurs.

– Jag har prövat att söka många jobb sedan dess, men jag har ännu inte fått något, berättar Kalid.

Han mår fortfarande dåligt efter den behandling han fick på sin förra arbetsplats, säger han, och är orolig för att bli utsatt för samma sak igen.

– Jag tänker att om jag får jobb på något annat ställe kanske samma sak händer igen. Jag är mycket rädd för det.
IF Metall begärde att Kalid skulle få medel från den statliga lönegarantin. De pengar som slutligen betalats ut till honom ligger långt ifrån skadeståndets storlek.

– 24 000 kronor har jag fått. Jag tror att det var vad de var skyldiga mig i lön.

Den stämde arbetsgivaren har tidigare sagt att Kalids historia är osann. Han har inte kallat Kalid någonting stötande, och sagt att han för att tillrättavisa Kalid bara ”klappade till han lite nätt på mössan”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.