Industriarbetarnas tidning

500 kr mer till diskriminerad lokalvårdare

8 mars, 2007

Skrivet av

Den kvinnliga lokalvårdaren tjänade mindre än den manlige vaktmästaren. Därför bröt Nya Wermlands-Tidningen mot jämställdhetslagen, enligt Grafikerna. Nu har kvinnan fått högre lön.

Fack och företag på Nya Wermlands-Tidningen gjorde en lönekartläggning. Enligt den hade vaktmästaren och lokalvårdaren likvärdiga jobb. Trots att tidningen fick tid på sig att jämna ut löneskillnaden mellan de båda, tjänade lokalvårdare tusen kronor mindre i månaden än vaktmästaren.

I december 2005 stämde Grafikerna tidningen inför Arbetsdomstolen. Men nu har rättegången ställts in. Parterna har i stället träffat en uppgörelse.
Lokalvårdaren får femhundra kronor mer i månaden. Hälften av löneskillnaden mellan henne och vaktmästaren har alltså raderats ut.

– Med det är vi överens om att det för närvarande inte finns någon löneskillnad på grund av kön, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson, ombudsman på Grafikernas förbundskontor.

I uppgörelsen ingår också att det så kallade städavtalet som kvinnan gått under, tas bort.

– Städavtalet är gammalt och har levt kvar. Nu har det tagits bort och kvinnan går under det vanliga tidningsavtalet i stället.

Det innebär bland annat att lokalvårdaren får fler lediga dagar per år, eftersom hon nu omfattas av samma kompavtal som alla tidningsgrafiker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.