Industriarbetarnas tidning

”Kassan vill att jag säger upp mig”

19 mars, 2007

Skrivet av

Svetsaren Per Johansson fick tillbaka sitt jobb efter en dom i Arbetsdomstolen. Företaget hade brustit i rehabiliteringen. Trots det tar Försäkringskassan arbetsgivarens parti. Pers långa kamp för att få behålla sitt arbete har slutat med att kassan vill att han säger upp sig.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om Per Johanssons (bilden) fyraåriga kamp för att bli frisk och ha kvar jobbet som svetsare på Thors Mekaniska och Rostfria i Ramlösa.
Hans axlar var utslitna och arbetsgivaren sa upp honom. Företaget ansåg att han var för sjuk för att kunna komma tillbaka.

Facket ogiltigförklarade uppsägningen och stämde företaget inför Arbetsdomstolen, som gav Per rätt. Per hoppades att han nu skulle få den hjälp och rehabilitering han ansåg sig ha rätt till.

Men i början av januari drog kassan in hela sjukpenningen. Enligt beslutet skulle Per ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Jobba som svetsare på Thors kunde han inte, enligt handläggaren. Han skulle söka ett lättare jobb.

Per ville inte säga upp sig, och såg inget annat val än att gå tillbaka och jobba full tid på Thors. Utan arbetsträning.

– Jag trodde att jag skulle få arbetsträna och kanske börja med halvtid. Nu är jag här hela dagarna. Jag bara jobbar och jobbar och väntar på att något ska hända. Men jag vet inte när, och jag vet inte hur länge jag håller.

Att Per tvingas jobba heltid direkt är orimligt, enligt Berner Lundgren, ombudsman på IF Metalls avdelning.

– Försäkringskassan ger honom inte möjlighet att återgå under rimliga villkor. De utsätter honom för en stor risk.

Försäkringskassans beslut grundar sig delvis på arbetsgivarens uppgifter. De skiljer sig i flera fall från Pers egen berättelse. Enligt Per och facket har Pers tidigare placering i verkstaden gjort att han inte kunnat använda de hjälpmedel som funnits. Arbetsgivaren skulle också kunna bidra med fler hjälpmedel, och hjälpa Per på andra sätt.

Renée Bergman som är Försäkringskassans områdeskonsult i nordvästra Skåne, litar på arbetsgivarens bedömning. Arbetsplatsen kan inte anpassas mer, och inte på ett sådant sätt att Per kan klara av att jobba där. Hon tycker inte att det är konstigt att kassan bara tar hänsyn till arbetsgivarens version.

– Försäkringskassan kan inte lägga sig i vad arbetsgivaren och Per tvistar om när det gäller arbetshjälpmedel.

Så Försäkringskassan ska förbehållslöst lita på vad arbetsgivaren säger?

– Vi måste lita på vad arbetsgivaren säger, ja. Om vi skulle misstro alla arbetsgivare så skulle inte vi kunna sköta det jobb som vi har.

Men om det som i det här fallet ligger en tvist bakom, om facket och Per skickar in åsikter och bedömningar till er som strider mot arbetsgivarens, ska inte Försäkringskassan ta hänsyn till det då?

– Alltså, vi tittar på rent medicinska uppgifter.

Fast nu handlar det ju om att ni alltid litar på vad arbetsgivaren säger.

– Ja, men det måste vi göra. Sen kan facket tycka något annat, men då är det facket och arbetsgivaren som får sköta den diskussionen.

Det finns bedömare som anser att Per visst kan jobba på Thors. Enligt hans sjukgymnast räcker tre till fyra månaders stärkande träning för att han ska klara jobbet utan problem. Den träningen är omöjlig att kombinera med heltidsjobb, säger Per.

– När ska jag kunna träna? Jag är helt slut när jag kommer hem på dagarna.

Facket och Per ska nu överklaga Försäkringskassans beslut till länsrätten.

Läs arbetsgivarens kommentar genom att klicka här.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen